Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 17:56

Βουτιά 2,74% στο Χ.Α – Εκτόξευση του τζίρου

Βίαια πτώση με... έκρηξη του τζίρου σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο,  κυρίως λόγω του φόρου υπεραξίας, καθώς αν και η κυβέρνηση προχώρησε σε μικρές διορθώσεις, επέμεινε στην αρχική του μορφή, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η  νευρικότητα στην αγορά, με πολλούς επενδυτές να προχωρούν σε κλείσιμο των θέσεων τους και την κατοχύρωση ρευστότητας. Σημαντικές οι απώλειες σε ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank Properties.

Βίαια πτώση με... έκρηξη του τζίρου  σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο,  κυρίως λόγω του φόρου υπεραξίας, καθώς αν και η κυβέρνηση προχώρησε σε μικρές διορθώσεις, επέμεινε στην αρχική του μορφή, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η  νευρικότητα στην αγορά, με πολλούς επενδυτές να προχωρούν σε κλείσιμο των θέσεων τους και την κατοχύρωση ρευστότητας. Σημαντικές οι απώλειες σε ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank Properties.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σε όλη τη διάρκεια της συενδρίασης στο «κόκκινο», έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και τις 1.123,86 μονάδες με πτώση -2,74%.

Ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 207,61 εκατ. ευρώ, γεγονός που υπογραμμίζει τη βιαιότητα της σημερινής διόρθωσης και την τάση φυγής που κυριάρχησε στην αγορά, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 69,4 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,32%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε πτώση 2,32% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε 1,25% χαμηλότερα.

Στις τραπεζικές μετοχές, η εικόνα ήταν σχετικά ήπια σε σχέση με το γενικότερο κλίμα στην αγορά, με την Εθνική να σημειώνει άνοδο 0,73%, την Alpha Bank να υποχωρεί 0,34%, την Πειραιώς να καταγράφει πτώση 1,35% και την Eurobank να κλείνει στο -1,54%.

Οι ισχυρές πιέσεις επικεντρώθηκαν στα υπόλοιπα blue chips σήμερα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται απώλειες έως και 8%, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η ανθεκτικότητα που έδειξαν, η Coca Cola η οποία σημείωσε άνοδο 2,90%, καθώς και η Σωληνουργία Κορίνθου που έκλεισε με κέρδη 3,37%. Στα θετικά έκλεισε και η μετοχή της Jumbo με άνπδο 0,91%.

Ισχυρότατη πτώση κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ -8%, ΟΠΑΠ -7,38%, ΔΕΗ -6,54%, Eurobank Properties -6,17%, Τιτάν -5,65%, ΕΧΑΕ -5,63%, ΟΤΕ -5,27%, Μυτιληναίος -4,44%, ΟΛΠ -4,34% και Μότορ Όιλ -4,32%.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην βελτίωση κάποιων γκρίζων σημείων του φόρου υπεραξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος έχει προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στην αγορά και οδήγησε στην μαζική αντίδραση των φορέων της κεφαλαιαγοράς με κοινή επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών όπου και έθεταν συγκεκριμένα αιτήματα.

Εξαίρεσε από την τήρηση βιβλίων τους επενδυτές της Εναλλακτικής Αγοράς και των εταιρικών ομολόγων, ενώ επέτρεψε τον συμψηφισμό ζημιών και κερδών σε μετοχές και ομόλογα, αλλά όχι μαζί με τα παράγωγα.

Επέμεινει όμως στη μη θέσπιση αφορολογήτου 25.000 ευρώ στον φόρο υπεραξίας, και τη μη κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων 0,2%, ενώ ο φόρος υπεραξίας επι των κερδών 15% παρέμεινε όπως είχε κατατεθεί.