Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 00:01

Χωρίς εκπλήξεις

ΗΠΙΑ αντέδρασαν οι μετοχικές τιμές στην απόφαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ να αυξήσει το βασικό βραχυχρόνιο επιτόκιό της κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο 2%, καθώς η απόφαση είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

ΗΠΙΑ αντέδρασαν οι μετοχικές τιμές στην απόφαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ να αυξήσει το βασικό βραχυχρόνιο επιτόκιό της κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο 2%, καθώς η απόφαση είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Ηδη, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει προετοιμαστεί για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, στις οποίες πιθανότατα να προχωρήσει η Φέντεραλ Ρεζέρβ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αλλά και τον ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο που χρησιμοποίησε στο ανακοινωθέν της συγκριτικά με την προηγούμενη φορά.

Ενωρίτερα, τα blue chip βρήκαν στήριγμα στην άνοδο 2,1% της μετοχής της Merck & Co., από τη στιγμή που η ιαπωνική Ono Pharmaceuticals έδωσε στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία τα δικαιώματα παραγωγής και προώθησης φαρμάκου.

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις από την πτώση της μετοχής της Cisco Systems κατά 6,4%, καθώς οι προοπτικές για την πορεία των εσόδων της προκάλεσαν ανησυχίες για τις τεχνολογικές δαπάνες. Πτώση υπέστησαν επίσης και οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών, μετά την καθοδική αναθεώρηση των εσόδων του τομέα για το 2005 από τη Morgan Stanley.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 0,89 μονάδες, ποσοστό 0,01%, φθάνοντας στςι 10.358,48 μονάδες. Με απώλειες 8,77 μονάδων, ποσοστό 0,43%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.034,56 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω προσδοκιών για μείωση των τιμών πετρελαίου, όμως το κλίμα ήταν φυσικό να επηρεαστεί από την άνοδο του ευρώ σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Η μετοχή της Telefonica Moviles υποχώρησε 2,35%, από τη στιγμή που η ισπανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Αντίθετα, ο τομέας μετάλλων ενισχύθηκε σχεδόν 2%, καθώς η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μετάλλων θα δεχθούν έντονες πιέσεις να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους τους μέσω επαναγοράς μετοχών ή μερισματικές αυξήσεις.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,18%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,27%. Οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ρεζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,27%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ