Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp. και της Toyota Motor Corp., μετά την υποχώρηση του γιέν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη, αυξάνοντας την αξία των εξαγωγών τους.

«Η αδυναμία του γιέν, θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα κέρδη για τις εξαγωγικές εταιρείες», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο.

Οι μετοχές, κινήθηκαν ανοδικά και μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη και η αγορά εργασίας βελτιώνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 0,3%, φθάνοντας στις 11.026,19 μονάδες, στις 12:37'μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 1.103,64 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 93,34 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο Kospi κινήθηκε ανοδικά, μετά την απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, σε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, όδευε να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα για δέκατη φορά, μέσα σε 12 ημέρες. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group σημείωναν κέρδη, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί, ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των μερισμάτων ή στην αγορά ιδίων μετοχών μετά το σχόλιο της Morgan Stanley, ότι οι εταιρείες έχουν υψηλή ρευστότητα.

Απώλειες σημείωνε ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν, σε ποσοστό 1,2%, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, μεταξύ των δεικτών της περιφέρειας. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής chip, όπως της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. σημείωναν απώλειες, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για τις πωλήσεις της βιομηχανίας, από την Μorgan Stanley.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδονησία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, λόγω εθνικής εορτής.