Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 09:44

Siemens: Μεταφορές και κινητά μειώνουν τα κέρδη

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτο τρίμηνο στα καθαρά της κέρδη, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού της Γερμανίας, Siemens AG, καθώς οι χρεώσεις από τις μεταφορές και τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ήταν μεγαλύτερες των κερδών.

Τα καθαρά κέρδη το τρίμηνο, που έληξε τον Σεπτέμβριο, υποχώρησαν στα 654 εκατ. ευρώ (843 εκατ. δολ.) έναντι 724 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 20,83 δισ. ευρώ, έναντι 19,78 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, που έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στους δημοσιογράφους στο Μόναχο. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα έφθαναν στα 751 εκατ. ευρώ.

Η Siemens, η τέταρτη σε μέγεθος κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, που ανταγωνίζεται εντόνως η Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., καθυστέρησε να λανσάρει τα νέα κινητά της τηλέφωνα, εξ αιτίας ιού στο λογισμικό τους.

Το τμήμα κινητής τηλεφωνίας πούλησε 12,7 εκατ. κινητά το τρίμηνο και είχε λειτουργικές ζημίες 141 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 14 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το τμήμα των μεταφορών, το οποίο κατασκευάζει υψηλής ταχύτητας τραίνα και σιδηροδρομικό υλικό, άρχισε να χάνει χρήματα πριν από τρία τρίμηνα, εξ αιτίας ελαττωματικών ατμομηχανών και είχε λειτουργικές ζημίες 129 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, έναντι κερδών 78 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι θα διανείμει μέρισμα 1,25 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2004.