Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 10:06

BASF AG: Τριπλάσια σχεδόν κέρδη το γ' τρίμηνο

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ σχεδόν κέρδη, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών του κόσμου, BASF AG, καθώς αύξησε τις τιμές των προϊόντων της, στα επίπεδα που αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών.

Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 337 εκατ. ευρώ (434,2 εκατ. δολ.) ή 62 σεντς ανά μετοχή, έναντι 120 εκατ. ευρώ ή 21 σεντς, που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Δέκα οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα καθαρά της κέρδη θα ανήρχοντο σε 348 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της BASF, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20%, φθάνοντας στα 9,314 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, προχώρησε στην αύξηση της τιμής των προϊόντων της, όπως των χρωστικών ουσιών, ρητίνης, υφαντουργικών, χάρτου, χημικών και πλαστικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, των μεταφορών και της ενεργείας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου – φυσικό προϊόν «κλειδί» - για την παραγωγή χημικών, αυξήθηκε 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και στα 55,67 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου.

Η εταιρεία επανέλαβε την πρόβλεψη για το σύνολο της χρήσης. «Ολο το 2004 περιμένουμε σταθερή αύξηση των πωλήσεων και των EBITDA», δήλωσε ο επικεφαλής της, Juergen Hambrecht.

Η BASF ανακοίνωσε, ότι, το τρίτο τρίμηνο τα λειτουργικά, προ φόρων και τόκων, κέρδη, αυξήθηκαν στα 958 εκατ. ευρώ, έναντι 374 εκατ. ευρώ.