Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 13:55

Ε.ΟΝ: Σχεδόν διπλάσια κέρδη το γ' τρίμηνο

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης, E.ON AG, μετά τον διπλασιασμό - σχεδόν - των κερδών της το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ενεργείας το τρίτο τρίμηνο και τη συνένωση των τμημάτων της σε Βρετανία και Σουηδία.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ.) έναντι 629 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Στο σύνολο του έτους τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του περασμένου έτους – αναφέρεται στην ανακοίνωση – μετά την προηγούμενη πρόβλεψη για το 2004, ότι αυτά θα σημειώσουν μείωση. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας σε ποσοστό της τάξης 1,5%.

Ο επικεφαλής της, Wulf Bernotat, 56 ετών, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση της E.ON τον περασμένο Μάϊο, επικέντρωσε το ενδιαφέρον των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας και του φυσικού αερίου. Η εταιρεία, αγόρασε και πούλησε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερα των 89 δισ. ευρώ από το 2000.

Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 92 σεντς, φθάνοντας στα 64,03 ευρώ η μία, στις 12:18' μ.μ., ώρα Φραγκφούρτης. Πριν από τη σημερινή ημέρα, στο σύνολο του έτους κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ. Η μετοχή είχε την έβδομη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 15 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Electric Index, υστερώντας της ανταγωνίστριάς της γερμανικής, RWE AG.