Από τη δυναμική των συναλλαγών χθες προέκυψε μια μικρή αχτίδα φωτός που έχει να κάνει φυσικά με στατιστικά δεδομένα σχετικά με την πορεία του 25άρη.
Από τη δυναμική των συναλλαγών χθες προέκυψε μια μικρή αχτίδα φωτός που έχει να κάνει φυσικά με στατιστικά δεδομένα σχετικά με την πορεία του 25άρη. Γιατί, κατά τα λοιπά, η εικόνα του ταμπλό παρέμεινε αρνητική με τις συναλλαγές των μετοχών εκτός των FTSE και FTSEM να υπογραμμίζουν την αδυναμία των εγχώριων επενδυτών να στηρίξουν μια δραστηριότητα «αξιοπρεπών» όγκων.
Δεν ήταν τυχαίο πως επαναλάβαμε τη θέση μας για τις στηρίξεις του 25άρη. Προσπαθούσαμε να υπογραμμίσουμε τα δεδομένα που ενίσχυαν τη θέση μας για την ύπαρξη ασθενούς στήριξης στη ζώνη μεταξύ των 371 – 373 μονάδων. Η θέση μας για τη στήριξη στις 372 μονάδες επιβεβαιώθηκε με απόλυτο τρόπο στο ταμπλό χθες και αυτή η αναγνώριση της στήριξης είναι η αχτίδα φωτός που ίσως σήμερα συνεχιστεί αν και η στήριξη αυτή για τη στήλη είναι ασθενής. Δηλαδή ένα ξέσπασμα πιέσεων που ίσως προκαλέσει το διεθνές κλίμα σήμερα ή αύριο θα δοκιμάσει ξανά την στήριξη στις 372 μονάδες.
Δεν είναι εύκολο λοιπόν μετά από την εικόνα της χθεσινής διαπραγμάτευσης να αλλάξουμε τη θέση μας για την προοπτική που θα έχουν οι μετοχές του ΧΑ μέσα στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου. Συσσώρευση με διορθωτικές κινήσεις όταν οι μεταβολές των δεικτών παίρνουν ακραίες τιμές. Μετά την εκπνοή θα διαπιστώσουμε αν οι θεσμικοί έχουν διαφορετική άποψη για το μέλλον των τιμών των μετοχών του ΧΑ. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι η βαρύτητα των σκοπιμοτήτων που πηγάζουν από τη διαδικασία της εκπνοής υπάρχει ως και την συνεδρίαση της Πέμπτης. Γιατί την Παρασκευή έχει ολοκληρωθεί η μετακύληση θέσεων και απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες που δεν κανονίστηκαν ως την Πέμπτη.
Για την ώρα είναι σαφές πως οι μετοχές των FTSE και FTSEΜ είναι εκείνες που συγκεντρώνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον και η αδιαφορία των επαγγελματιών για μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει φθάσει στα 67 δις ευρώ και πέρασμά της κάτω από αυτά τα επίπεδα είναι σχεδόν βέβαιο αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές που φαίνεται πως η υπόθεση της πρώτη περιόδου εξάσκησης των warrants δεν γέννησε γοητεία αλλά επιφύλαξη από την στάση των ισχυρών. Παράλληλα έχουμε παρουσιάσει τη μελέτη για τα επίπεδα στήριξης που θα κρατήσουν, όσο κρίνουν οι ισχυροί παράγοντες ότι χρειάζεται, το επενδυτικό κοινό σε ψύχραιμες τακτικές συναλλαγών, εις τρόπον ώστε να μην υπάρξει αυτοτροφοδοτούμενη κάθοδος με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί έχοντας τα βλέμματά τους στραμμένα στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκίνησε την Τρίτη.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,06% στις 15.875,26 μονάδες. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της 3Μ Co και της Visa Inc στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Verizon Commonications Inc και της JP Morgan Chase & Co
Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 0,31% στις 1.781,00 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,14% κλείνοντας στις 4.023,68 μονάδες.
Η Deutsche Bank σημειώνει πως αν και η αγορά εξακολουθεί να αναμένει ότι το tapering θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ή το Μάρτιο, η ίδια εκτιμά πως θα ξεκινήσει μετά την διήμερη αυτή συνεδρίαση.
Όπως προσθέτει πάντως, θα είναι πολύ δύσκολο η Fed να καταργήσει πλήρως το πρόγραμμα τόνωσης το 2014, και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και η οικονομία, μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση.
Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο» χθες, παρά τα θετικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές έχουν την προσοχή εστραμμένη στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του έτους της Fed, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,69% χαμηλότερα, με τις απώλειες από τις αρχές του μήνα να φτάνουν το 4,2%, οδεύοντας προς την πρώτη πτώση του το μήνα Δεκέμβριο, από το 2008.
Ο δείκτης FTSE 100υποχώρησε 0,55%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,86%, o CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,24%, ενώ 0,91% και 1,63% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.
Οι προοπτικές γύρω από την μείωση του ρυθμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, ενώ η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ξεκίνησε χθες την πολυαναμενόμενη διήμερη συνεδρίασής της, εν μέσω έντονων συζητήσεων ότι τα ισχυρότερα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της αρχής του tapering.
Η επενδυτική ψυχολογία έδειξε μικρά σημάδια ανάκαμψης, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των εντυπωσιακών στοιχείων από τη Γερμανία. Ο γερμανικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΖΕW, σημείωσε άνοδο στο 62,0 για το μήνα Δεκέμβριο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006, ξεπερνώντας δυναμικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση στο 55.0.
Επίσης, τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο. Στη Βρετανία, τα στοιχεία του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο ήταν κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση στο 2,2%.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν πάνω κατά +0,3% σήμερα, σύμφωνα με τα futures προ της ανακοίνωσης των στοιχείων από την έρευνα του Ifo επί του επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας.
Τεχνική ανάλυση
Θεωρούμε ότι έχει κριθεί το μέλλον των μετοχών του ταμπλό για αρκετούς μήνες, από τώρα και ως την άνοιξη τουλάχιστον. Η χθεσινή συνεδρίαση δεν άλλαξε την εικόνα σε βαθμό που να αξίζει σχολιασμό. Συνεπώς διατηρούμε την εκτίμηση που εκφράσαμε μέσω του σχολίου της 17/12.
Η εικόνα των συναλλαγών που εμφάνισαν χαρακτηριστικά συσσώρευσης διαμορφώθηκε από τις μεγάλες θετικές μεταβολές ορισμένων κλάδων και συγκεκριμένα στα Ταξίδια – Αναψυχή +3,37% από -1,53%, Τηλεπικοινωνιών +1,63% από -0,22%, Κοινής Ωφέλειας +1,37% από -1,33%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,04% από -1,58%. Από τη σύγκριση με την περασμένη συνεδρίαση φαίνεται πως οι τρεις πρώτοι κλάδοι, έχουν ήδη μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης κέρδη μέσα στη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας πως υπάρχουν κλάδοι που τον Δεκέμβριο έχουν ανοδική ορμή ασχέτως της δυναμικής που απέκτησε ο μέσος όρος. Φυσικά στον αντίποδα υπάρχει και η ομάδα των κλάδων με σαφές πτωτικό momentum όπως τα Προσωπικά και Οικιακά Είδη -3,37% από -1,71%, Βιομηχανικά Προϊόντα -1,60% από -1,51%, Τραπεζών -1,26% από -0,18%, Πετρελαίου– Αερίου -0,43% από -1,87%, Πρώτων Υλών -0,33% από -1,60%. Αν μάλιστα ελέγξει κάποιος θα διαπιστώσει ότι οι μεταβολές των κλαδικών δεικτών που παρουσιάζουμε ως τους πλέον καθοδικούς χθες, την Παρασκευή ήταν επίσης αρνητικές επιβεβαιώνοντας την παρουσία κλάδων με σταθερές πιέσεις αυτή την περίοδο.
Στο Χ.Α.
Αν και λίγο πριν το κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος, δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο, σε άλλη μία συνεδρίαση απανωτών εναλλαγών προσήμων, κι έτσι οδηγήθηκε – αν και οριακά -στην πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών. Πιέσεις σε Πειραιώς, Jumbo, Μέτκα. ΜΕΤΚ-2,79% Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+3,66% ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,04% ΟΤΕ. ΟΤΕ+1,63%
Ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετά... ups και downs, έκλεισε στις 1.146,69 μονάδες με πολύ οριακή πτώση της τάξης του 0,02%.
Αν και ενδοσυνεδριακά κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα των 1.150 μονάδων, φτάνοντας στο υψηλό ημέρας τις 1.154,21 μονάδες, το Χ.Α δεν βρήκε ούτε και χθες, τον καταλύτη που θα μπορούσε να διατηρήσει την άνοδο πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.150 μονάδων. To «πράσινο φως» που έδωσε το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, είναι μία εξέλιξη που είχε προεξοφλήσει ήδη η αγορά.
Ο τζίρος κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το υποτονικό κλίμα που κυριαρχούσε νωρίτερα μέσα στην συνεδρίαση, και έτσι διαμορφώθηκε στα 91,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος άγγιξε τα 37 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,26%, ο δείκτης FTSE Large Cap έκλεισε με άνοδο 0,17% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε απώλειες 0,73%.
Στις μετοχές των τραπεζών κυριάρχησαν χθες έντονες πιέσεις, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,67% να κλείσει αμετάβλητη στα 0,59 ευρώ και η Εθνική να υποχωρήσει 0,48%. Παράλληλα, η Eurobank έκλεισε 0,96% χαμηλότερα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,68% πιέστηκε το περισσότερο, καταγράφοντας πτώση 2,68%.
Το θετικό γύρισμα του Γενικού Δείκτη λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, έστω και αν δεν κατάφερε να κρατηθεί στις δημοπρασίες, οδηγήθηκε από την υποχώρηση των πιέσεων στα υπόλοιπα blue chips, με αποτέλεσμα ο δείκτης FTSE Large Cap να κλείσει στα θετικά και την πλειονότητα των μετοχών που τον απαρτίζουν, να σημειώσουν κέρδη.
Έτσι, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Σωλ. Κορίνθου +4,59%, ΟΠΑΠ +3,66%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+2,57% +2,57%,Τέρνα Ενεργειακή +2,43%, ΔΕΗ +2,04%, ΟΤΕ +1,63%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,26% +1,26% και Ίντραλοτ +1,09%.
Αντίθετα, πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Jumbo -4,14%, Μέτκα -2,79%, ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ-1,90% -1,90%, ΓΕΚ-Τέρνα -1,52%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-1,02% -1,02%, ΕΛΠΕ -0,90%, Τιτάν -0,51% και Frigoglass ΦΡΙΓΟ-0,19% -0,19%.
Σήμερα
(Reuters) Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον ψηλότερα σήμερα ενώ στις ΗΠΑ τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία α) για το φρόνημα των κατασκευαστών οικοδομών και β) από τον πληθωρισμό, που υποδηλώνουν αγρό αλλά σταθερό ανοδικό βηματισμό, φέρνουν την ώρα του tapering πιο κοντά αλλά όχι μέσα στο 2013. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς FOMC θα κυκλοφορήσει μια δήλωση επί της πολιτικής στις 19:00 GMT ακολουθούμενη μισή ώρα αργότερα, από μια έντονα αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Ben Bernanke.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,2%, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίσταση στα επίπεδα που ορίζει ο κινητός μέσος όρος του 200 - ημερών.
Ο Nikkei του Τόκιο αναρριχήθηκε 2% στο υψηλό μίας εβδομάδας γιατί τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η απόφαση της Fed, θα έχει μικρό αντίκτυπο στις προοπτικές για την αγορά της Ιαπωνίας, η οποία παραμένει σε τροχιά εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής.
Ο Nikkei έχει αυξηθεί 50% αυτό το έτος, σε καλό δρόμο για την καλύτερη ετήσια αύξηση από το 1972, που τροφοδοτείται από τη θαρραλέα δημοσιονομική και νομισματική τόνωση της κυβέρνησης στο Τόκιο, με στόχο να αναβιώσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν πάνω κατά 0,3% σήμερα, σύμφωνα με τα futures προ της ανακοίνωσης των στοιχείων από την έρευνα του Ifo επί του επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Από τους αναλυτές που δημοσιευτήκαν απόψεις τους στο διαδίκτυο ξεχωρίσαμε τις παρατηρήσεις του του Κώστα Φέγγου της VersalΑΕΠΕΥ.
«Τα νέα φορολογικά δεδομένα προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές, ενώ επιτείνουν την πολιτική αστάθεια. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός χάνει και τους τελευταίους κοινωνικούς πυλώνες στήριξης που διέθετε, με την εμμονή του στην υπερ-φορολόγηση». Σημείωνε.
Η πρώτη περίοδος εξάσκησης των Τραπεζικών warrants αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις, ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται με τους γνωστούς "χαλαρούς" ρυθμούς. Την ώρα που η παντελής έλλειψη ρευστότητας, έχει θέσει εκτός αγοράς το σύνολο, σχεδόν, των εγχώριων κωδικών λιανικής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, το ερώτημα που θα απασχολήσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, είναι τι στάση θα κρατήσουν τα ξένα κεφάλαια που εισήλθαν σχετικά πρόσφατα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Με αυτές τις προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα επίμαχα φορολογικά άρθρα, η επόμενη κίνηση της εγχώριας Αγοράς, δείχνει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ξένους επενδυτές, υπό την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πείσει ότι αποτελεί αξιοπρόσεκτο επενδυτικό προορισμό».
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Επιφυλακτικές οι Αγορές ενόψει της απόφασης της Fed
Το φρόνημα των επενδυτών ήταν μικτό στην Ασία πριν από την συνεδρίαση της FOMC σήμερα και τα χαμηλότερα κλεισίματα χθες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών. Ενώ το δολάριο ΗΠΑ έχει γενικά ενισχυθεί έναντι των ασιατικών νομισμάτων σήμερα, τα επιτόκια Ασία είναι ως επί το πλείστον χαμηλότερα, συντονισμένα με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στη συνεδρίαση στις ΗΠΑ. Κέρδη στη σχέση ανταλλαγής USD / JPY υποστήριξαν ένα ράλι στις ιαπωνικές μετοχές, παρά ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνικής οικονομίας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας άφησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 7,75% σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων μας, αλλά εναντίον των προσδοκιών της αγοράς για αύξηση 25 κατά μονάδες βάσης.
Σήμερα, αναμένουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης τον Δεκέμβριο της BoE για να δείξει ότι η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να κρατήσει την πολιτική επί των επιτοκίων αμετάβλητη. Θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ιδίως για το ποσοστό ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας για τον Οκτώβριο που επίσης δημοσιεύεται σήμερα, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στο 7,6%.
Στη ζώνη του ευρώ, περιμένουμε το γερμανικό IFO να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο, αλλά με μία ελαφρώς καλύτερη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, ενώ οι προσδοκίες μπορεί να μετριαστούν μετά από έντονα μεγάλη αύξηση τους πρόσφατα.
Αργότερα, αναμένουμε ότι η Fed να μην κάνει καμία αλλαγή στο πρόγραμμά της αγοράς περιουσιακών στοιχείων και την καθοδήγηση της ως προς το επιτόκιο. Παρόλο που ήταν καλύτερα τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η συμφωνία του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πιθανότητα του tapering. Πιστεύουμε ότι πολλοί από την FOMC απαιτούν περισσότερες αποδείξεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και ο πληθωρισμός δυναμώνει πριν από την επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών ομολόγων. Η απόφαση για διατήρηση θα οδηγήσει σήμερα σε υποτονικές αντιδράσεις στις αγορές συναλλάγματος, με δεδομένη την περιορισμένη φύση της αναβολής μιας απόφασης που έχει δρομολογηθεί. Ωστόσο, η αναστολή μπορεί να σημάνει προσωρινή στήριξη στις μετοχικές αξίες.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ειδήσεις από το εξωτερικό
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ