Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2004 10:51

Bouygues SA: Πουλά την εταιρεία ύδρευσης Saur αντί 1,04 δισ. ευρώ

ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ, του τμήματος ύδρευσής της, Saur, ενδέχεται να πουλήσει η υπ' αριθμόν τρία σε μέγεθος κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, Bouygues SA, στην εταιρεία PAI Partners αντί του ποσού του 1,04 δισ. ευρώ (1,35 δισ. δολ.).

Τα στελέχη της PAI και τη Saur, θα ελέγχουν το 85% της εταιρείας, ενώ η Bourygues θα διατηρήσει το 15% του μεριδίου της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της Saur στην Αφρική και την Ιταλία.

Η Bouygues, δέχεται προσφορές για ένα από τα πιο κερδοφόρα τα τμήματά της, το τμήμα ύδρευσης, Saur, από τον Ιούλιο, καθώς προσπαθεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο τμήμα των κατασκευών και να δημιουργήσει τμήμα κινητής τηλεφωνίας. Η Saur προμηθεύει με νερό τουλάχιστον έξι εκατ. ανθρώπους στη Γαλλία, περίπου το 10% του συνολικού της πληθυσμού.

Οι ομάδες εργασίας της Bouygues και της Saur, θα έχουν νέα συνάντηση για την πώληση στις 17 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Bouygues, η οποία δραστηριοποιείται σε 80 χώρες και εισπράττει περισσότερα από τα 2/3 των συνολικών της εσόδων από τις κατασκευές, το real estate και τις εταιρείες κοινής ωφελείας, κέρδιζαν 30 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 33,4 ευρώ η μία, ενώ διαπραγματεύθηκαν στα 33,36 ευρώ η μία, στις 9:11' π.μ., ώρα Παρισιού. Η μετοχή, έχει κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό 20%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 11,1 δισ. ευρώ.

Η Saur, εμφάνισε πέρυσι καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ, σε έσοδα 3% χαμηλότερα, 2,45 δισ. ευρώ ή το 11% των συνολικών του ομίλου. Το τμήμα δραστηριοποιείται σε 17 χώρες του κόσμου και εισπράττει το 70% των εσόδων του από τη Γαλλία, το 10% από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το λοιπό 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πωλήσεις της Bouygues το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,3%, φθάνοντας τα 6,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, την εβδομάδα που πέρασε. Το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της αναρριχήθηκαν κατά 92%, μετά την αύξηση των κερδών του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της στην Γαλλία, της Bouygues Telecom unit, της υπ αριθμόν τρία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γαλλίας.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1952, από τον Francis Bouygues, τον πατέρα του σημερινού επικεφαλής της, Martin Bouygues, βοήθησε στην κατασκευή του αεροδρομίου του Παρισιού, Charled de Gaulle, του υπογείου του Σύδνεϋ και των προεδρικών συγκροτημάτων στο Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.