Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 09:59

Market Beat: Στατιστικά πολύ κρίσιμη, η εβδομάδα... της Fed για τα διεθνή χρηματιστήρια

Καθώς η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει στο τέλος της την εκπνοή των σειρών για όλα τα παράγωγα προϊόντα για το 2013, θεωρείται κρίσιμη σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. 

Καθώς η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει στο τέλος της την εκπνοή των σειρών για όλα τα παράγωγα προϊόντα για το 2013, θεωρείται κρίσιμη σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα.

Στην διεθνή επενδυτική σκηνή οι επενδυτές περιμένουν πως και πως την Τετάρτη, που είναι η μέρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της FOMC για φέτος και η προτελευταία με επικεφαλής τον Μπεν Μπερνάνκε. Οι πρόσφατες εξελίξεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα στοιχήματα για  ξεκίνημα του tapering μέσα στο Δεκέμβριο. Δηλαδή της σταδιακής μείωσης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, με αγορές ύψους 85 δις δολαρίων ανά μήνα ομολόγων των ΗΠΑ από τη δευτερογενή αγορά και συγκεκριμένων MBS.  

Το 2013 είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά μετά την είσοδο της χώρας στην κρίση η επίδοση του μέσου όρου στο τέλος Νοεμβρίου ήταν πάνω από το +30% και του 25άρη πάνω από 27%. Μετά την κορύφωση της 2/12 ξεκίνησε μια γλυκιά πτώση που επέφερε απώλειες στους βασικούς δείκτες λίγο πάνω από -6%.

Η στατιστική εικόνα των βασικών δεικτών μετά την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας επιβαρύνθηκε σημαντικά, καθώς η υπολογίσιμη πτώση, τους έφερε σε επίπεδα που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα που οδηγεί σε μια διόρθωση με μεγάλες πιθανότητες να πάρει διαστάσεις της τάξης του -10% και πάνω. Αυτό ωστόσο δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αφού πρώτα σταθεροποιηθούν οι αρνητικές ενδείξεις. Εξηγούμαστε. Με βάση τη δυναμική των συνεδριάσεων στο τελευταίο μόνο τρίμηνο, η στήριξη σε μια πιθανή πτώση του ΧΑ θα καθοριστεί για ΟΛΟΥΣ τους δείκτες από τις διαστάσεις της καθόδου του 25άρη. Ο δείκτης των blue chip και των fund managers, από το εξωτερικό  και το εσωτερικό, αποτελεί την καρδιά του ταμπλό και δίνει τον παλμό στην κατεύθυνση των τιμών για το σύνολο των τίτλων που φιλοξενεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ Ασία Ευρώπη

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η χειρότερη από την τελευταία του Αυγούστου και προκάλεσε απώλειες -1,7% στους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες του πλανήτη. Ωστόσο, δεν ήταν παρά μια προετοιμασία για την υποδοχή της κρισιμότερης εβδομάδας για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά στο τρέχον έτος. Γιατί μετά από μια διήμερη συνεδρίαση, για τελευταία φορά το 2013, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, οι ιθύνοντες στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα απαντήσουν στο ερώτημα που προκάλεσε την βουτιά της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Αυτό αφορούσε στο αν προτίθενται να επιβραδύνουν τώρα το ρυθμό της αγοράς ομολόγων ύψους 85 δις δολαρίων ανά μήνα, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας γίνονται λαμπρότερες ή θα περιμένουν; Γιατί το όχι στο tapering θα θέσει τις βάσεις για να συνεχίσουν τα κέρδη τους οι μετοχικές αξίες και να εμφανίσουν επιδόσεις πέρα από κάθε φαντασία.

Από τότε που ο Bernanke ανέφερε τη δυνατότητα μείωσης των QE, οι επενδυτές ομολόγων έχουν τρομάξει. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε από 1,6 % το Μάιο έως σχεδόν 3% τον Σεπτέμβριο, όταν οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές περίμεναν αρχικά η Fed να αναλάβει δράση.

Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές συνέχισαν να τοποθετούν κεφάλαια σε ομόλογα μέχρι τον Μάιο. Οι εκροές αφορούν τους τελευταίους επτά μήνες του έτους. Όταν η Fed επέλεξε να μην προβεί σε tapering, η απόδοση για το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 2,5% τον Οκτώβριο. Όμως, επειδή η συζήτηση για «άμεσο» tapering επαναλαμβάνεται, το δεκαετές ομόλογο ΗΠΑ από την Παρασκευή αποδίδει περίπου 2,88%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P500 υποχώρησε -1,7% με κέρδη  24,5 % από την αρχή του έτους, και ο Dow επίσης -1,7 % (+20,2% το 2013). Η ευρύτερη αγορά βρέθηκε υπό πίεση. Ο Russell 2000 έπεσε -2,2% (+30,3% φέτος) . Ο Nasdaq100 υποχώρησε -1,4 % ( κερδίζοντας 29,9 % το 2013) . Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 10 δολάρια. Οι αποδόσεις των δεκαετών ΗΠΑ ανέβηκαν μια μονάδα βάσης στο 2,87%. Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν 4 bps στο 5,98 %,  των Ιταλικών έπεσαν 9 bps στο 4,09 %, των ισπανικών μειώθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,09% των γερμανικών bund υποχώρησαν μία μονάδα βάσης στο 1,83 % και των Γαλλικών κατά  2 στο 2,43 %. Η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού  έπεσε 13 bps στο 8,58% και οι  αποδόσεις των 10ετών του Ενωμένου Βασιλείου ήταν αμετάβλητες στο 2,89%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,7% (+48,2% την αρχή του έτους). Ο DAX υποχώρησε -1,8% (+18,3% το 2013) . Ο IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -1,4% (+13,5% το 2013). Ο FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,8% (+9,4% για φέτος). Οι αναδυόμενες αγορές ήταν υπό πίεση. Ο Bovespa της Βραζιλίας μειώθηκε κατά -1,8% (χάνοντας -17,9% το 2013), ο Bolsa του Μεξικού μειώθηκε κατά -1,7% (-4,2% φέτος). Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -0,9% (-1,7% φέτος). Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -1,3% (κερδίζοντας +6,6 % φέτος) . Το χρηματιστήριο της Σαγκάης της Κίνας βυθίστηκε -1,8% (-3,2% για το 2013).

Τεχνική ανάλυση

Την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε σε αυτό το τμήμα της πρωινής πληροφόρησης επί του σφυγμού της αγοράς:  Με τριπλή για το 2013, ή με διπλή κορυφή στο τρίμηνο, ο 25άρης δίνει σήματα αδυναμίας και προϊδεάζει για διόρθωση ικανών διαστάσεων, που θα την ορίσει το μέτρο της απογοήτευσης των επενδυτών που τον παρακολουθούν με κεφάλαια  από το 2011 και μετά. Σήμερα θα αναφερθούμε στις πιθανότερες στηρίξεις για τον 25άρη στην περίπτωση που η καθοδική ορμή αποδειχθεί πως έχει ισχύ ανάλογη εκείνης που εμφάνισε την Παρασκευή.

Όταν στον Σεπτέμβριο ο FTSE ήρθε από τα χαμηλά του Αυγούστου, οδηγήθηκε μετά τη συνεδρίαση στις 10 Σεπτεμβρίου (που τον έστειλε στις 339,92 μονάδες) σε ένα σχηματισμό συσσώρευσης. Γιατί από τότε και ως τις 3 Οκτωβρίου κάθε φορά που οι αποφάσεις τον επενδυτών του έδιναν ώθηση να περάσει σε ανώτερα επίπεδα, εκείνος χτυπούσε πάνω σε μια σκληρή οροφή. Tην σχημάτισαν τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των συνεδριάσεων στις 19/9 που ήταν οι 350,46 μονάδες, στις 29/9 που ήταν οι 349,22 μονάδες και στις 27/9 που ήταν οι 351,78 μονάδες.

Έχοντας λειτουργήσει λοιπόν επί σχεδόν 20 συνεδριάσεις στο πρόσφατο παρελθόν σαν οροφή η ζώνη από τις 349 ως τις 352 μονάδες, στην περίπτωση μιας υπολογίσιμης καθόδου, αναμένεται από την στατιστική ανάλυση να γίνει επίπεδo ισχυρής στήριξης. Όμως πολύ πριν προσεγγίσει ο 25άρης τη ζώνη των 350 μονάδων θα συναντήσει τα επίπεδα των 372 και εκεί πιθανά να σταματήσει την κάθοδό του. Γιατί κατά την εκτίμησή μας από τα μέσα Οκτωβρίου ως τώρα οι συναλλαγές έχουν σχηματίσει στις 372 μονάδες μια ασθενή στήριξη, ικανή να σταματήσει την κάθοδο.

Ειδικά αν την πτώση προκάλεσαν οι φήμες για αναταράξεις στον κυβερνητικό σχηματισμό, που κυκλοφόρησαν μεταξύ των εγχώριων παραγόντων κυρίως. Τελευταία έχουν «επέμβει» στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών με φήμες για πολιτική αστάθεια, πιθανά διότι αρκετοί νομίζουν πως αφού οι ξένοι θεσμικοί «έκλεισαν τα βιβλία» για το 2013, θα αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στους εγχώριους θεσμικούς που είναι πιο ευαίσθητοι στο μικροκλίμα της πολιτικής με κομματική απόχρωση.

Η ενδιάμεση ασθενής στήριξη στις 371- 373 μονάδες

Η θέση μας για τη στήριξη στις 372 μονάδες προκύπτει από την παρατήρηση της συνεδρίασης στις 15 Οκτωβρίου όταν ο 25άρης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας  ήτοι στις 371,57 μονάδες με την αμέσως επόμενη συνεδρίαση ανοδική. Στις 17/10 όταν ξεκίνησε η άνοδος για το υψηλό του Οκτωβρίου οι 371,01 μονάδες ήταν το ελάχιστο ημέρας. Αλλά και στις 13 Νοεμβρίου, μετά δηλαδή από ένα σχεδόν μήνα, στη συνεδρίαση που αποτέλεσε το ξεκίνημα της ανόδου που έφερε την κορύφωση στην πρώτη συνεδρίαση  του Δεκεμβρίου ο δείκτης σημείωσε ελάχιστο ημέρας τις 371,87 μονάδες και έκλεισε κατόπιν με κέρδη 0,45% στις 376,03.

Όπως και στις 15 Νοεμβρίου που πάλι ελάχιστο ημέρας ήταν οι 372,47 μονάδες με κλείσιμο στις 376,34. και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησαν ανοδικές συνεδριάσεις την επόμενη μέρα. Υπάρχουν συνεπώς στατιστικά δεδομένα που δείχνουν πως τα επίπεδα των 372 μονάδων λειτούργησαν ως ασθενούς ισχύος στήριξη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και για αυτό περιμένουμε κάτι ανάλογο να συμβεί και σε αυτή την φάση, αν προσεγγίσουν οι τιμές του FTSE τα επίπεδα γύρω από τις 371 - 373 μονάδες.  

Στο ΧΑ

Ακόμα μια εβδομάδα ηπίων ημερήσιων μεταβολών έλαβε τέλος με υπολογίσιμη πτώση την Παρασκευή, καθώς για άλλη μια φορά το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής καθορίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση. Μέχρι τότε η ζώνη διακύμανσης ήταν υποσύνολο της απόστασης μεταξύ του μέγιστου και του ελάχιστου της προηγούμενης, και θα λέγαμε πως οι συναλλαγές ήταν αφιερωμένες στην αφομοίωση της νέας κορυφής στο 2013 για το μέσο όρο, στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ο  ΓΔ έχασε -1,75% με τον 25άρη στο -2,03% και τον FTSEM πιο πιεσμένο από τους υπόλοιπους.

Η εβδομάδα είχε ήπιο τελικό αποτέλεσμα και στην πλειονότητα των μετοχών των FTSE & FTSEM  που είναι εκείνες που συγκεντρώνουν καθημερινά πάνω από το 90% του ημερήσιου τζίρου. Μεγάλη πίεση ασκήθηκε στις ΜΙΓ με απώλειες -12,2% σε πέντε συνεδριάσεις, ΕΕΕ με απώλειες -7%, ΤΙΤΚ -5,6%, ΙΝΛΟΤ και ΦΡΙΓΟ -4,2%. Πάνω από -3% έχασαν ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ και πάνω από -2% ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΠΡΟ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα με κέρδη λιγότερες μετοχές ήτοι ΤΕΝΕΡΓ +8,6%, ΜΠΕΛΑ +3,5% ΦΦΓΚΡΠ +2,6% και ΟΤΕ +1,5%.

Η στατιστική εικόνα είναι χειρότερη για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου εντοπίζονται μόνο δυο μετοχές με ξεχωριστές μεταβολές οι ΝΗΡ με εβδομαδιαία πτώση -22,1% και η ΥΓΕΙΑ -10% ακολουθεί ΧΑΛΚΟΡ -6,9% και ΕΥΡΩΒ -5,7% ΕΛΚΑ -5,4%. Στον αντίποδα άμυνα εμφάνισαν οι κερδισμένες του δείκτη που ήταν λιγότερες από του FTSE  ήτοι IKTIN +4,73% ΠΛΑΙΣ +3,9% και ΦΡΛΚ 0% μια βδομάδα που ο FTSEM έχασε πάνω από 3%.

Σήμερα

( Reuters ) Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα σήμερα με τους επενδυτές λίγες μόλις ημέρες μακριά από το να ανακαλύψουν τη μοίρα του προγράμματος νομισματικής τόνωσης των ΗΠΑ, κάτι που φαίνεται να είναι πράγματι μια πολύ κοντινή απόφαση.

Η Federal Reserve συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη για να συζητήσουν το tapering σε 85 δισεκατομμύρια δολάρια για μηνιαία αγορά ομολόγων και οι γνώμες διχάζονται για το αν θα κινηθεί αυτή την εβδομάδα ή να περιμένει για την περίοδο Ιανουαρίου ή του Μαρτίου.

Η επιφυλακτική διάθεση στις αγορές αποτυπώθηκε εύστοχα στην μεταβολή του δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, που διαπραγματευόταν 0,5% χαμηλότερα. Το χρηματιστήριο στην Σαγκάη υποχώρησε 1,4% ως αντίδραση στην  επιβράδυνση της ανάπτυξης στον τεράστιο εργοστασιακό τομέα της Κίνας που το Δεκέμβριο βρέθηκε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς η μειωμένη απόδοση υπεραντιστάθμισε την άνοδο στην παραλαβή των νέων παραγγελιών.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών( PMI )  των Markit / HSBC στην προκαταρτική μέτρησή του υποχώρησε στο 50,5 από την τελική ανάγνωση του Νοεμβρίου στο 50,8 , αλλά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε πάνω από τη γραμμή του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 1,2%, παρά το εν γένει αισιόδοξο μήνυμα που προέκυψε από έρευνα επί του επιχειρηματικού τομέα της χώρας .

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάρτιο του S&P 500 που διαπραγματεύεται στην Ασία υποχώρησε επίσης 0,5%. 

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχάνων βελτιώθηκε φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια, έδειξε η έρευνα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ενσωματώθηκαν δηλαδή καλά οι πολιτικές τόνωσης που επέλεξε ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε με στόχο τον τερματισμό της επί 15 χρόνια παραμονής σε κατάσταση αποπληθωρισμού .

Είναι σημαντικό, ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων ήταν η υψηλότερη από το 1992, και αυτές αποτελούν τους «μεγάλους» εργοδότες στην Ιαπωνία.

Σήμερα, το ιαπωνικό νόμισμα ανέκτησε λίγο έδαφος αφού οι traders ανέπτυξαν θέσεις short πριν από την συνεδρίαση της Fed. Το δολάριο αγοράστηκε με 102,80 γεν, αφού χτύπησε εν συντομία μια κορυφή λίγο κάτω από τα 104.00 την Παρασκευή. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 141,42 , έναντι άνω των 142.82 γεν.

Η χρησιμοποίηση του χαμηλής απόδοσης γιεν από επενδυτές για να αγοράσουν assets υψηλότερου κινδύνου έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές εμπόριο, καθώς οι επενδυτές βάζουν στοίχημα πως η BOJ θα διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της και μπορεί ακόμη και να διευκολύνει περαιτέρω το επόμενο έτος, όταν η αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων γίνουν αισθητές.

Το ευρώ απέφερε 1,3755 δολάρια, κοντά αλλά κάτω από την κορυφή, σε βάθος δύο μηνών, στα 1,3811 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Η αποτυχία να διατηρηθεί πάνω από 1,3800 δολάρια άνοιξε το δρόμο για μια υποχώρηση πίσω στα 1,3695 δολάρια βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της BNP Paribas.

Στις αγορές εμπορευμάτων , η τιμή spot του χρυσού ήταν μια σκιά χαμηλότερα, στα 1.235 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδό του +1,2% την Παρασκευή. Τα futures του Brent αυξήθηκαν πάνω από τα 109 δολάρια το βαρέλι, γιατί  αναβίωσαν ανησυχίες επί της προσφοράς επειδή το καθεστώς στη Λιβύη δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους ηγέτες των φυλών για να σταματήσει ο αποκλεισμός σε διάφορες θύρες που εξάγουν πετρέλαιο. Το μπρεντ για τον Ιανουάριο ήταν 43 σεντς υψηλότερα στα 109,26 δολάρια, μετά την υποχώρησή του ως τα 108,02 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Νοέμβρη. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουάριο υποχώρησε 8 σεντς, φθάνοντας στα 96,52 δολάρια ανά βαρέλι. Η σύμβαση άγγιξε το χαμηλό των 96,26 δολαρίων την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν χωριστεί στους «γίγαντες» και τις «μικρές». Όλες ωστόσο συμφωνούν πως ξεκινώντας από το Χρηματοπιστωτικό Τομέα, οφείλει κανείς να παρατηρήσει τα εξής: πιστωτική συρρίκνωση (παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι στρόφιγγες του δανεισμού/ χρηματοδότησης δεν έχουν ανοίξει ακόμα) και το ύψος των επισφαλειών παρουσιάζεται ιδιαίτερα χαμηλό (αν αναλογισθεί κανείς ότι βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο ύφεσης).

Η αρνητική πιστωτική επέκταση (-3,9% τον Οκτώβριο) ή αλλιώς πιστωτική συρρίκνωση, έχει οδηγήσει τις Επιχειρήσεις στο να στραφούν στον Ιδιωτικό τομέα για το δανεισμό τους, μη μπορώντας να περιμένουν το πότε και το αν θα πάρουν την έγκριση, είτε για κεφάλαιο κίνησης ή για νέο δανεισμό.

Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα ίδια τα Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς από τη μια μειώνουν τα δάνειά τους (προσπαθώντας να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους και ειδικότερα  το λόγο δάνεια προς καταθέσεις) και από την άλλη μεταφέρουν τον κίνδυνο του δανεισμού στους ιδιώτες. Η προσπάθεια αυτή έχει στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία μέσω των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων (Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Τιιτάν, OTE, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά), με τη ζήτηση να αυξάνεται, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των προθεσμιακών καταθέσεων και την έως τώρα "ψήφο εμπιστοσύνης" των ξένων επενδυτών.

Βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχών εκδόσεων και του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές;  Το ότι όλες είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ορισμένες εξ’ αυτών "τυγχάνουν" αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους. Σημείωνε ο Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Solidus Sec.          

Τα νέα που αφορούν τον φόρο υπεραξίας από κινητές αξίες δεν άρεσαν στους επενδυτές επιτείνοντας το σκηνικό των πιέσεων που έχει ξεκινήσει μετά την 3η Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο νόμου, η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την επίδραση που θα έχουν οι σχετικές διατάξεις στην δημιουργία ενδιαφέροντος ή στην ελκυστικότητα της Αγοράς. Επενδυτές που καταγράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους κινούνται προληπτικά ανεβάζοντας τις θεωρητικές τιμές κτήσης, πουλώντας και αγοράζοντας τις μετοχές τους προκειμένου να μειώσουν την ενδεχόμενη φορολογητέα ποσότητα σε μια μελλοντική τους πώληση.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια συστημική εικόνα αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων που δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ή με τις επιχειρηματικές προοπτικές των εταιρειών. Ειδήσεις όπως η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δηλώσεις αρμοδίων για την έκθεση της BlackRock, η πώληση των ΚΑΕ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από την Αγορά ή έχουν περιορίσει την παρουσία τους επιτείνοντας τις αρνητικές διακυμάνσεις, αφού το βάθος των εντολών είναι "ρηχό".

Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά έως την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι  πολύ πιθανό η εικόνα αυτή να διατηρηθεί στις συνεδριάσεις που μεσολαβούν έως το τέλος του έτους αφού από την άλλη πλευρά πλην της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της BlackRock δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να μεταβάλλει την ψυχολογία και να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Εβδομαδιαία έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία

Ο τελικός  καταναλωτής πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της Fed

Περιμένουμε για η επιτροπή για την απόφαση επί της πολιτικής της Fed (FOMC) να απόσχει από το να ξεκινήσει το tapering αυτή την εβδομάδα, καθώς περιμένει περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στις αρχές του 2014.

Στις ΗΠΑ η πραγματική καταναλωτική δαπάνη φαίνεται να επιταχύνεται, ιδίως στο 4ο τρίμηνο του 2013. Πιστεύουμε ότι αυτό προκλήθηκε από την αύξηση του πλούτου και την εξασθένιση της αντίστασης από την αύξηση των φόρων.

Η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ παρέχει μια σημαντική ώθηση για τις εταιρίες που έχουν παγκόσμιο εξαγωγικό χαρακτήρα, δεδομένης της επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών στην Κίνα.

Αναμένουμε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε μια απόφαση για τον SRM Single Resolution Mechanism, αν και αυτή θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες : Ένα δημοσιονομικό δώρο. Δεν είναι δυνατό να μην ξέρει η Fed ότι είναι Χριστούγεννα. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό μειώνει το δημοσιονομικό βαρίδι στο 2014 και μειώνει τον κίνδυνο για υποχώρηση της ανάπτυξης. Δεν περιμένουμε η FOMC να επιλέξει έναρξη μείωσης του QE την τρέχουσα εβδομάδα, αν και το βλέπουμε ως κάτι που θα συμβεί σύντομα.

Ευρώπη : Άνιση βιομηχανική ανάκαμψη

Η Βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ άρχισε στο 4ο τρίμηνο με αδύναμες επιδόσεις, αλλά θα πρέπει να ανακτήσει δύναμη τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ρυθμός της ανάπτυξης μετριάζεται.

Ιαπωνία: Η «Ιστορία» άλλαξε, αλλά οι προοπτικές είναι μεγάλο βαθμό ίδιες

Το ΑΕΠ 3ου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να σημειωθεί βελτίωση  στο 4ο τρίμηνο του 13 και το 1ο του 2014.

Αναδυόμενες Αγορές

Κίνα : Τα στοιχεία από τον Νοέμβριο δείχνουν μετριοπαθή αύξηση

Στοιχεία του Νοεμβρίου, σχετικά με την ισορροπία στην ανάπτυξη, επιβεβαιώνουν ενός βαθμού μαλάκωμα στην ορμή, με πιο αργή βιομηχανική παραγωγή και αύξηση των επενδύσεων επί πάγιων περιουσιακών στοιχείων και συγκρατημένη αύξηση των εισαγωγών.

Αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας : Οι κεντρικές τράπεζες σε αναμονή

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την βόρεια και νότια Ασία, που συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα διατήρησαν τα επιτόκια σε αναμονή, αν και η Τράπεζα της Κορέας ήταν πιο αισιόδοξη από τις κεντρικές τράπεζες στο νότο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Άκαρπη απέβη και η τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε χθες στους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους προκειμένου να λάβουν τις εντολές με βάση τις οποίες θα κινηθούν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ανέφερε πως «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα». «Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση», σημείωσε.
  • «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» ανακηρύχθηκε η αυριανή, στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ (Capital Link Greek Investor Forum), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Μανχάταν. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που είναι εισηγμένες στο NYSE Euronext, και των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα αναρτήσει και φέτος την ελληνική σημαία στη Γουόλ Στριτ, ενώ έχει εκδώσει ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει την ελληνική συμμετοχή. Στην αυριανή τελετή, για να χτυπήσουν το καμπανάκι λήξης (Closing Bell) της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, θα λάβουν μέρος Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη οργανισμών και τραπεζών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
  • Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειονοψηφίας, μιλώντας στη Βουλή, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, καλούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες. Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και δεν θα προστατευθεί η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.
  • Την έκδοση ομολογιακών δανείων θα εξετάσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Dionic την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014, στις 10:00 το πρωί. Ειδικότερα, οι μέτοχοι θα εξετάσουν την έκδοση κοινού/ών ομολογιακού/ών δανείου/ων, σύμφωνα με το άρθρο 3α του κ.ν. 2190/20 και το άρθρο 6 του ν.3156/2003, με κοινές ομολογίες, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, το οποίο προτείνεται να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση των πιστωτριών τραπεζών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί - εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα, αν χρεοκοπήσει, έδωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ. «Η εκκαθάριση εκ των έσω δεν θα θίξει ποτέ τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και αυτές θα τυγχάνουν πάντοτε προστασίας», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». Όπως είπε, σε περίπτωση που χρειασθεί να σωθεί μια τράπεζα με ίδια μέσα, το κόστος θα επωμισθούν μέτοχοι και πιστωτές.
  • Συστάσεις προς τους ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να συνεχίσουν τις δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε επίσης πως προτεραιότητα για τους ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει η τραπεζική ένωση στην Ε.Ε., για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Έγγραφα από την Deutsche Bank ζήτησε η τραπεζική αρχή της Γερμανίας, Bafin, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιχειρήθηκε χειραγώγηση στη διαμόρφωση των τιμών χρυσού και αργύρου από τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times. Αξιωματούχοι της Bafin είχαν ανακρίνει αρκετούς υπαλλήλους της Deutsche Bank στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς, πέραν της υπόθεσης χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor, υπάρχουν υποψίες για προσπάθειες διαμόρφωσης και των τιμών χρυσού και αργύρου.
  • Σταθερή ανάπτυξη παρουσίασε η βρετανική κατασκευαστική δραστηριότητα τον Οκτώβριο, χάρη στην αύξηση την ανέγερσης κατοικιών που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών. Συγκεκριμένα, ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε άνοδο 2,2% τον Οκτώβριο, έναντι πτώσης 0,5% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο τομέας των κατασκευών ενισχύθηκε κατά 5,3%. Η πορεία αυτή αποτελεί αντιστροφή του κλίματος σε σχέση με το 2012, όταν η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχωρούσε κατά 7,5%, καθιστώντας την τροχοπέδη στη συνολική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
  • Αντίθετος με την πώληση αποθεμάτων χρυσού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. Οι ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει το ποσό των 400 εκατομμυρίων που απαιτούνται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου. Ένα από τα επιχειρήματά του είναι το ότι ενδεχόμενη πώληση του χρυσού θα επηρεάσει σε σημαντικά αρνητικό βαθμό τον ισολογισμό της τράπεζας.