Σε ελεύθερη πτώση κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο λίγο μετά το μεσημέρι, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται, ειδικά στις τράπεζες και στα blue chips, και τους παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν αυτόν το κλίμα στο νέο φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό σε συνδυασμό με τις προειδοποίησεις από το εξωτερικό για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, σίγουρα δεν δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα για τους επενδυτές.
Σε ελεύθερη πτώση κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο λίγο μετά το μεσημέρι, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται, ειδικά στις τράπεζες και στα blue chips, και τους παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν αυτόν το κλίμα στο νέο φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις από το εξωτερικό για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, σίγουρα δεν δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα για τους επενδυτές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.156,74 μονάδες με πτώση 2,54%, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 1.190,34 μονάδες και στη συνέχεια κατέγραψε βουτιά εώς και τις 1.148,74 μονάδες με την πτώση να φτάνει το 3,22%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 94,71 εκατ. ευρώ , αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, και ο όγκος έφτασε τα 45 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,68%, ο δείκτης FTSE Large Cap κατέγραψε απώλειες 2,58% και ο δείκτης FTSE Mid Cap σημείωσε πτώση 2,59%.
Ισχυρότατες πιέσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες, εκτός από την Εθνική η οποία «διασώθηκε» με κέρδη 0,71%. Κατά τα άλλα, η Alpha Bank σημείωσε βουτιά 3,47%, η Πειραιώς υποχώρησε 2,63% ενώ η Eurobank δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας πτώση της τάξης του 5,57%.
Από τον FTSE Large Cap, μόνο η Εθνική και η Τέρνα Ενεργειακή (+0,55%) «κράτησαν» στα θετικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι MIG -5,31%, Folli Follie -4,91%, Coca Cola -4,10%, Eurobank Properties -4,04%, EΛΠΕ -3,95%, ΟΛΠ -3,58%, ΟΤΕ -3,35%, Ελλάκτωρ -3,31% και Mυτιληναίος -3,05%.
Η εικόνα της αγοράς σήμερα ήταν ανησυχητική, αφού ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει και τις 1.150 μονάδες, με τις ρευστοποιήσεις να κορυφώνονται στον δείκτη FTSE Large Cap, ο οποίος έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Οι αναλυτες αποδίδουν το σημερινό κλίμα στη σύγχυση που έφερε στην αγορά η νέα φορολογία, και συγκεκριμένα ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15%ο οποίος θα ισχύσει με το... «καλημέρα» της νέας χρονιάς, και θα εφαρμοσθεί παράλληλα με το φόρο συναλλαγών 0,20% επί των πωλήσεων.
Από τον φόρο εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι επενδυτές πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για κρατικά ομόλογα εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, οι συναλλαγές που δεν ανήκουν σε οργανωμένη αγορά και εφόσον ξεπεράσουν τις τρεις ανά εξάμηνο, καθιστούν πλέον τον ιδιώτη επενδυτή επιτηδευματία.
Έτσι μένουν εκτεθειμένοι οι επενδυτές των μετοχών των εταιρειών που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, η οποία θεωρείται μη οργανωμένη αγορά.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά από ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με αυτό το... αλαλούμ, αναμένεται να υπάρξει διορθωτική εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες.