Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 13:01

Ελαφρά ανάκαμψη του δολαρίου

Ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασε σήμερα το δολάριο και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά επταμήνου έναντι του γιεν, στα οποία είχε υποχωρήσει χθες, ωστόσο στις αγορές συναλλάγματος επικρατεί η άποψη πως το αμερικανικό νόμισμα, δεν θα αργήσει να κινηθεί και πάλι πτωτικά.

Στις 12:45' ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία δολαρίου – γιεν διαμορφωνόταν στα 105,25 γιεν από 105,26 γιεν αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη.. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση σημαντικού διαπραγματευτή αμερικανικής τράπεζας, «μια πτώση κατω από τα 103,40 γιεν είναι στον ορίζοντα».

Τον τελευταίο μήνα, το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 3,6% έναντι του γιενκ και αρκετοί αναλυτές αναμένουν η υποχώρηση αυτή να συνεχιστεί, προς το χαμηλότερο επίπεδο του έτους, των 103,40 γιεν στα τέλη Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ένα ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2975 δολάρια από 1,2950 χθες στη Νέα Υόρκη, περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από την ισοτιμία-ρεκόρ των 1,3006 δολ. την περασμένη εβδομάδα.

Η αντίδραση του ευρωπαϊκού νομίσματος στα σχόλια των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, ήταν μικρή.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοι του είναι ενωμένοι σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους για την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ωστόσο, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γκέριτ Ζαλμ είπε πως δεν ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου.