Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co., μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών παραγωγού από το 1990, σημάδι, ότι, η Federal Reserve, ενδέχεται να έχει έναν ακόμη λόγο να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

«Η έκθεση, αυξάνει την ανησυχία για υψηλότερα επιτόκια, αλλά και τις συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ και στις πωλήσεις των εξαγωγέων», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 30,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Kokusai Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, αρνήθηκε να αναφερθεί στο πού ακριβώς έχει επενδύσει.

Ο Τopix υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 1.119,11 μονάδες, στη 1:12' μ.μ., ώρα Τόκυο. Αντιθέτως, ο Nikkei σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 11.177,86 μονάδες. Ανοδικά κινούντο οι μετοχές της Νippon Telegraph & Telephone Corp., μετά την αναθεώρηση της προοπτικής του κλάδου των τηλεπικοινωνιών από την Goldman, Sachs & Co., καθώς η είσοδος της Softbank Corp. στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ενδέχεται να καθυστερήσει.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex αναρριχήθηκε κατά 1,6%, μετά το σχόλιο της Morgan Stanley Capital International Inc., ότι θα αυξήσει την αναλογία των δεικτών της στη νήσο. Επίσης, η MSCI είπε, ότι θα προσθέσει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της νήσου, Yuanta Core Pacific Securities Co., στους δείκτες της τον επόμενο μήνα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιπές εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες διεθνώς. Οι μετοχές της Qantas Airways Ltd., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας και της KLCC Property Holdings Bhd., ιδιοκτήτριας της μαλαισιανής Petronas Twin Towers, καθώς και της Hutchison Telecommunications International Ltd., της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing, οδηγούσαν την άνοδο στις αγορές τις οποίες δραστηριοποιούνται.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 95,69 μονάδες. Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν άνοδο, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ινδονησίας, λόγω εθνικής εορτής.