Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 08:29

Στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ το δολάριο

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα, παρά μισό σεντ, υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, θα αποφύγει τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων, για περιορισμό της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος.

Πιο αδύναμο δολάριο, θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να μειώσουν το τρέχον έλλειμμά τους. Ο Snow, είπε στις 15 Νοεμβρίου, ότι ένα ισχυρό νόμισμα δεν ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και ότι η αξία του συναλλάγματος καλό θα είναι να αφεθεί στην αγορά. Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ολοκλήρωσαν τη διήμερη συνάντησή τους, χωρίς να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα περιορισμού της ανόδου του ευρώ.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολιτικού ενός ισχυρού δολαρίου», ανέφερε ο Callum Henderson, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Standard Chartered Ltd. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Το δολάριο θα υποχωρήσει κι άλλο και σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Εναντι του ευρώ το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, στο 1,2956, στη 1:34' μ.μ., ώρα Τόκυο, σε σύγκριση με τη χθεσινή του διαπραγμάτευση στη Ν. Υόρκη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποχώρησε τρεις φορές σε επίπεδα ρεκόρ και διαπραγματεύθηκε στο 1,3006, στις 15 Νοεμβρίου.

Εναντι του ιαπωνικού γιέν διαπραγματεύθηκε στα 105,46 από 105,35 γιέν, ενώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, φθάνοντας στα 105,17 γιέν, στις 15 Νοεμβρίου. Το γιέν έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 135,65 έναντι 136,47 γιέν.

Η Standard Chartered προβλέπει ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,32 έανντι του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τον περασμένο μήνα το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ κατά 3,8% και έναντι του γιέν κατά 3,6%, καθώς έντονη ανησυχία επικρατούσε, ότι, οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν το τρέχον έλλειμμά τους, που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.