Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 08:52

Virgin Blue: Ελαφρά μείωση των κερδών το α' εξάμηνο

ΜΕΙΩΣΗ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, Virgin Blue Holdings Ltd., αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων και της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων, προκειμένου να ανταγωνιστεί την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Qantas Airways Ltd., Jetstar.

Τα καθαρά κέρδη, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν κατά 1,8%, φθάνοντας στα 63 εκατ. δολ. Αυστραλίας (49 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 6,1 σεντς ανά μετοχή, έναντι 64,2 εκατ. δολ Αυστραλίας που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 28%, φθάνοντας στα 787 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Η Virgin Blue, πραγματοποιεί χαμηλότερα κέρδη από κάθε πτήση της, μετά την αύξηση των προορισμών της από τον επικεφαλής της, Brett Godfrey, 41 ετών, τη στιγμή που οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν ανοδικά, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού. Η Virgin Blue μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων, από τη στιγμή έναρξης των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Jetstar, τον Μάϊο.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει, ότι τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22% το πρώτο τετράμηνο του έτους, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους των καυσίμων, ενώ οι πωλήσεις των εισιτηρίων δεν ακολούθησαν τον ρυθμό αύξησης των θέσεων.

Οι μετοχές της Virgin Blue υποχωρούσαν κατά δύο σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 2,01 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 4 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Η μετοχή, από τις 25 Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 22%, από τη στιγμή που άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ μέχρι χθες.