Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 12:54

Λαϊκή Τράπεζα: Στα 59,8 εκατ. λίρες Κύπρου τα καθαρά κέρδη

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά, θεωρεί η Λαϊκή Τράπεζα, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου το εννεάμηνο, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας, το κέρδος πριν από τις προβλέψεις έφτασε στα 59,8 εκατ. λίρες Κύπρου, σημειώνοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονικό περίοδο.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα 16,0 εκατ. λίρες, σε σύγκριση με 8 εκατ. λίρες Κύπρου, που ήταν πέρυσι, μια αύξηση σε ποοσοτό της τάξης του 99,8%.

Τα έσοδα από εργασίες είχαν άνοδο 15,3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου και τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,2%, αντιστοίχως.

Σημειώνεται, ότι στα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου περιλαμβάνεται και το πρόστιμο του 1,7 εκατ. λιρών Κύπρου, που έχει πληρωθεί από την Τράπεζα προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Εξαιρουμένου του μη επαναλαμβανόμενου αυτού ποσού, η αύξηση στα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκε στο 9,4% σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.

Η συμβολή των εργασιών εξωτερικού στο σύνολο των κερδών του Ομίλου συνεχίζει να εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Το κέρδος από το εξωτερικό πριν από τις προβλέψεις ανήλθε στο 25,4% του συνόλου μέχρι τις 30.09.04, σε σύγκριση με 24,9% του συνόλου στις 30.09.03.

Η κερδοφορία του Ομίλου στην Ελλάδα μεγαλώνει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και παρά το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τράπεζά στην Αυστραλία. Η κερδοφορία των καταστημάτων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης πολύ ικανοποιητική κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2004.

Οι προβλέψεις του Ομίλου έχουν σταθεροποιηθεί και ανήλθαν σε 35,1 εκατ. λίρες Κύπρου, παρά την εφαρμογή των αυστηρότερων κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Ο Ομιλος Λαϊκής πέτυχε μια σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία μέσα στους εννέα μήνες του 2004, παρόλο ότι επικρατούσαν δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει τώρα επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξής της και φαίνεται να έχει ουσιαστικά ανακάμψει, καθιστά τη διοίκησή της αισιόδοξη για το μέλλον. Η κερδοφορία του Ομίλου για ολόκληρο το 2004 αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του 2003, εκτιμά η διοίκησή της.