Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 15:29

Δ. Σιούφας: Δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ

Δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) και ο σχετικός διαγωνισμός ματαιώνεται ως άγονος.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Νάκος, υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Γεώργιος Σούρλας, αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ζέτα Μακρή, κ. Ροδούλα Ζήση, κ. Νικόλαος Γκατζής, o γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΒΕΤΑΜ κ. Αλέξανδρος Περιβολάρης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, ένα από τους λόγους της ματαίωσης της αποκρατικοποίησης είναι ότι δεν εκρίθη ικανοποιητικό το τίμημα, ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, του οποίου κύριος μέτοχος είναι η ΕΒΕΤΑΜ, έχει χρηματοδοτηθεί από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με το ποσό του 1.252.000 ευρώ. Τυχόν ιδιωτικοποίηση θα αναστείλει τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας, καθώς αντίκειται στους κανονισμούς της Ε.Ε. περί επιλεξιμότητας δαπανών, για αλλαγή της φυσιογνωμίας της επιχορηγηθείσας εταιρείας πριν από την παρέλευση πενταετίας.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, δεν χρηματοδοτείται, άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει συνεχή οικονομική ανάπτυξη, με κερδοφόρα αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Είναι επίσης ο μοναδικός κρατικός διαπιστευμένος φορέας που δραστηριοποιείται με αμεροληψία και ανεξαρτησία σε ελέγχους και επιθεωρήσεις, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του πολίτη, ενώ πολλοί από τους μεγάλους πελάτες είναι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΕΛΟΤ, ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΕΑΒ κτλ), που προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις έργων, εξαιτίας του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΒΕΤΑΜ.

Τέλος, συμμετέχει με εντολή της εισαγγελικής αρχής, ως πραγματογνώμονας, στην έκδοση πορισμάτων, σε περιπτώσεις ατυχημάτων στη βιομηχανία.

Λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας θα εκπονηθεί εντός των προσεχών μηνών, με επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.