Να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα με κίνδυνο να διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους ή να παραμείνουν σκληροί και να θέσουν σε κίνδυνο την προθυμία της Αθήνας να συνεργαστεί; Αυτό φαίνεται ότι είναι το δίλημμα που προκύπτει για τους δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα με κίνδυνο να διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους ή να παραμείνουν σκληροί και να θέσουν σε κίνδυνο την προθυμία της Αθήνας να συνεργαστεί; Αυτό φαίνεται ότι είναι το δίλημμα που προκύπτει για τους δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Στο άρθρο με τίτλο «Το δίλημμα των πιστωτών με την Αθήνα», η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι η σχετική ηρεμία που επικρατεί τελευταία σε σχέση με τη χώρα οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον, στην εντατική ενασχόληση των εταίρων με τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, δεύτερον, στη συμφωνία για μια άτυπη ανακωχή που έχουν κάνει η Αθήνα με την τρόικα και τρίτον, στο ό,τι η Αθήνα είναι εδώ και λίγο καιρό, πάλι, σε θέση να ισορροπήσει δαπάνες και έσοδα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αφαιρούμενων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, το πλεόνασμα που επιτυγχάνεται εφέτος είναι ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αρκεί για τη χρηματοδότηση τρεχουσών αναγκών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει τα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1,6% του ΑΕΠ, κάτι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Τα καλά νέα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια καταρχάς καλή είδηση και η Αθήνα μπορεί να ανασκουμπωθεί για την απομείωση του χρέους που αντιπροσωπεύει ένα 176% του ΑΕΠ, ωστόσο «το πρόβλημα είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και η ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες και η τρόικα δικαιολόγησε το πάγωμα της δόσης με το επιχείρημα ότι οι πρόοδοι των μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό και φορολογικό τομέα είναι ελλιπείς».
Επιπλέον, γίνεται λόγος για την αντιπαράθεση ως προς δύο νομοσχέδια, αυτό για τις αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων σε βάρος υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εκείνο για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, που θα συζητηθούν προσεχώς στη Βουλή και που, σύμφωνα με την τρόικα, δεν επαρκούν.
Πως προκύπτει το δίλημμα
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση που η τρόικα μπορεί να ασκήσει είναι τώρα μικρότερη, καθώς, προς το παρόν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν εξαρτάται πλέον από τα χρήματα των πιστωτών.
Με τον τρόπο αυτό, κατά την άποψη της εφημερίδας, η τρόικα βρίσκεται σε ένα δίλημμα: διότι εάν υποχωρήσει θα χάσει την αξιοπιστία της, ενώ εάν κρατήσει σκληρή στάση διακινδυνεύει την προθυμία συνεργασίας της Αθήνας, καθώς ο ελληνικός λαός θέλει πλέον να τελειώνει η λιτότητα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία να ανέρχεται στο 27%.
Αναφέρεται, επίσης, πως η Ελλάδα ήδη έχει λάβει από τους δανειστές της 345 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισ. από δάνεια και τα 105 δισ. έμμεσα, με τη διαγραφή χρέους, ωστόσο η Αθήνα δεν θα μπορέσει να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις στα πόδια της, χωρίς μία επιπλέον διαγραφή χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα πλήξει κύρια την Ευρώπη, καθώς οι χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ κατέχουν το 84% των ελληνικών υποχρεώσεων.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την προειδοποίηση που απεύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης στις Βρυξέλλες, πως η διαγραφή ελληνικού χρέους έθεσε εκτός της πορείας του τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να τεθεί και η Κύπρος υπό την εποπτεία της τρόικα.
Πηγή: ΑΜΠΕ