Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας, μετά την υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου έναντι του γιέν, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc. οδηγούσαν την πτώση.

Οι μετοχές της UFJ Holdings Inc., οδηγούσαν υψηλότερα τις μετοχές των τραπεζών, μετά την έκθεση της κυβέρνησης, η οποία έδειξε, ότι τμήμα της Capital Group Cos., της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων, αύξησε το μερίδιό της περισσότερο από το ήμισυ στην UFJ.

Με την υποχώρηση του δολαρίου, τα κέρδη των εξαγωγέων θα επηρεαστούν αρνητικά και αυτός είναι σίγουρα ένας αρνητικός παράγοντας», ανέφερε ο Koichi Ogawa, o οποίος διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Για την UFJ είναι κάτι θετικό και υποδηλώνει ότι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ αναγνωρίζουν, ότι τα προβλήματα των τραπεζών της Ιαπωνίας, έχουν τελειώσει».

Ο δείτκης Nikkei υποχωρούσε κατά 3,18 μονάδες, φθάνοντας στις 11.128,11 μονάδες στις 12:55' μ.μ., ώρα Τόκυο. Αντιθέτως, ο Topix σημείωνε άνοδο 0,71 μονάδων, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 1.115,45 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχωρούσαν κατά 90 γιέν, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 4.010 γιέν η μία. Οι μετοχές της Nissan Motor Co., της δεύτερης σε μέγεθος ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έχαναν 29 γιέν, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στις 1.099 γιέν η μία και της Honda Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος, σημείωναν απώλειες 120 γιέν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στις 5.080 γιέν η μία. Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες εισπράττουν το 80% των εσόδων τους από τη Β. Αμερική και θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη αγορά τους στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Canon, της μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, έχαναν 70 γιέν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 5.310 γιέν η μία. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 70% των εσόδων της στο εξωτερικό.

Το δολάριο υποχώρησε στα 103,81 έναντι του γιέν στη Ν. Υόρκη και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Απριλίου.