Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 10:21

Market Beat: Η ανατροπή της καθόδου έρχεται από το εξωτερικό

Οι αγορές του πλανήτη εμφάνισαν την Παρασκευή συντονισμένα μια ανοδική αντίδραση στο άκουσμα της είδησης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα κινήθηκαν ανοδικά, καθώς το επενδυτικό κοινό ενεργοποιείται από ένα ισχυρό κοκτέιλ, με στοιχεία που γεννούν αισιοδοξία για το κινεζικό εμπόριο, ένα αδύναμο γιέν και ένα τέλος εβδομάδας που αποκατάστησε τη σταθερότητα στη Wall Street.

Οι αγορές του πλανήτη εμφάνισαν την Παρασκευή συντονισμένα μια ανοδική αντίδραση στο άκουσμα της είδησης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα κινήθηκαν ανοδικά, καθώς το επενδυτικό κοινό ενεργοποιείται από ένα ισχυρό κοκτέιλ, με στοιχεία που γεννούν αισιοδοξία για το κινεζικό εμπόριο, ένα αδύναμο γιέν και ένα τέλος εβδομάδας που αποκατάστησε τη σταθερότητα στη Wall Street. Άρα το διεθνές κλίμα θα αναμετρηθεί με μια μέτρια στατιστική εικόνα στους δείκτες και τις μετοχές του ΧΑ που και την Παρασκευή βούλιαξε.

Οι μετοχές που τράβηξαν τα πακέτα στις 26/11, την ημέρα της εισόδου των παθητικών αμοιβαίων που ακολουθούν τους δείκτες MSCI ήταν οι ΟΤΕ με τζίρο 157,828 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με τζίρο 142,462 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ  με τζίρο 122,723 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ με τζίρο 109,952 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με τζίρο 76,343 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ με τζίρο 75,387 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ  με τζίρο 69,730 εκατ. ευρώ, ΤΙΤΚ με τζίρο 61,807 εκατ. ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ με τζίρο 43,952 εκατ. ευρώ και ΕΛΠΕ με τζίρο 36,741 εκατ. ευρώ.

Η κορυφή στο τέλος Νοεμβρίου προς τιμή… της υποβάθμισης του ΧΑ από τις μετοχές που συμπεριλήφθηκαν στους δείκτες MSCI ΕΜ, δεν ευνόησε τις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΛΠΕ και ώθησε ανοδικά πολύ τις ΜΠΕΛΑ και ΦΦΓΚΡΠ ενώ κάτι λίγα κατάφεραν να κερδίσουν επίσης οι ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΤΙΤΚ. Χωρίς λοιπόν μια εξέλιξη που να περιλαμβάνει προγραμματισμένες ευχάριστες ειδήσεις, η αγορά φαίνεται να μην μπορεί να κινηθεί ανοδικά. Γιατί σαφές ανοδικό momentum διατηρήθηκε σε πολύ λίγα blue chip, με τις τράπεζες σε πίεση με εξαίρεση την ΕΤΕ. Παράλληλα, σταμάτησε η βοήθεια από τα κέρδη της ΕΕΕ που παραμένει μια σημαντικής βαρύτητας μετοχή.

Για όλους αυτούς τους επιμέρους λόγους, που υποκρύπτονται στην διαφορά των επιπέδων των κεφαλαιοποιήσεων των blue chip στην φάση της διόρθωσης μετά την κορυφή του Οκτώβρη έναντι της κορυφής την περασμένη βδομάδα, θεωρούμε απαραίτητο να αντιδράσουν σήμερα αύριο οι τιμές. Γιατί διαφορετικά υπάρχουν πλέον σε σχηματισμό στατιστικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη πιέσεων για τεχνικούς και μόνο λόγους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

Μετά από μια ασυνήθιστα μακρά αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων, τα μεγάλα χρηματιστήρια εμφάνιζαν μια αλυσίδα πέντε καθοδικών συνεδριάσεων, με κληρονομιά την πτώση της τελευταίας συνεδρίασης του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η τελευταία μέρα της εβδομάδας που πέρασε, για λόγους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις ιδιομορφίες της τρέχουσας συγκυρίας. Ήτοι, ανατράπηκε η πτωτική δυναμική, επειδή η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά από αρκετό καιρό εξέλαβε τις καλές ειδήσεις από την οικονομία των ΗΠΑ ως καλές και για τις μετοχικές αξίες. Η δε ανακοίνωση της βελτίωσης της εικόνας της απασχόλησης στις ΗΠΑ, θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως η βάση για να κερδίσει σε μια μέρα σχεδόν 200 μονάδες ο Dow Jones Industrial Av.

Ακόμα όμως και με αυτή την εντυπωσιακή αντίδραση της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες της Wall Street δεν κατάφεραν να κάνουν εννέα τις εβδομάδες με ανοδική μεταβολή. Έτσι, μετά από μια αλυσίδα οκτώ ανοδικών εβδομάδων, την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου ο S&P500 εμφάνισε μηδενική μεταβολή και ο Dow Jones Industrial Av υποχώρησε -0,4%, ενώ ο Nasdaq100 ενισχύθηκε κατά 0,5%. Η εικόνα της μεταβολής των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών ανά μέρα σε όλο τον πλανήτη ως την Πέμπτη, είχε οδηγήσει ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές μετοχών να «παραδέχονται», πως το παραδοσιακά αναμενόμενο «Santa Claus rally» ίσως να είχε κάνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την εμφάνισή του. Τοποθετώντας ως κορυφή για το 2013 τα επίπεδα που κατέκτησαν οι αγορές μετοχών στο τέλος Νοεμβρίου.

Ενώ η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να έχει φέρει πλησιέστερα την ημέρα που η Federal Reserve θα ξεκινήσει το tapering, αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η οικονομία είχε ανακάμψει αρκετά καλά ώστε να αντέχει την σταδιακή μείωση στις ενέσεις ρευστότητας ανά μήνα. Συνολικά 203.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Νοέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά τα τρία δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας καταλήγοντας στο 7%, ένα επίπεδο που είναι το χαμηλότερο της πενταετίας.

Η εικόνα που εμφάνισαν την Παρασκευή οι μετοχές είναι ισχυρή και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Fed ότι η βαθμιαία μείωση δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά στην διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,26%, ενώ ο S&P500 ανέβηκε κατά +1,12%.

Τα ομόλογα επίσης αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικά, με τις αποδόσεις στα 10ετή να επανέρχονται στο 2,86%, μετά από μια σύντομη ακίδα που τις έστειλε στο 2,93% αμέσως μετά την παρουσίασης της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η Fed φάνηκε επίσης πως είχε μια σχετική επιτυχία να πείσει τους επενδυτές ότι το tapering δεν αποτελεί σύσφιξη, και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάθος χρόνου. Τα Fed funds futures δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει στην τιμή τους άνοδο των βασικών επιτοκίων πριν το τέλος του 2015, ενώ οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται κοντά στις 30 μονάδες βάσης (0,30%) για εβδομάδες τώρα.

Τεχνική ανάλυση

Διαφορές στην στατιστική εικόνα των ΓΔ και FTSE

Για να πούμε ότι προσεγγίζουμε την εικόνα των βασικών δεικτών με βάση τα δεδομένα σε βάθος τριετίας σημαίνει ότι, αναζητώντας επίπεδα τιμών αντίστοιχα με τα υψηλά που σημείωσαν κάποιες μετοχές του 25άρη την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τα δεδομένα μας παρέπεμψαν στο καλοκαίρι του 2011. Μόλις όμως μελετήσουμε το διάγραμμα των ΓΔ και 25άρη απ΄ το 2011 ως σήμερα, διαπιστώνουμε ότι τα αισιόδοξα σήματα για την περαιτέρω εξέλιξη φαίνονται πρώτα στην πορεία του ΓΔ σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ως τότε ΓΔ και 20άρης ακολουθούσαν τα ίδια στατιστικά αχνάρια.

Εξηγούμαστε: Η πρώτη διαφορά στο στατιστικό αποτύπωμα έγινε με την πρώτη κορύφωση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ τον Φεβρουάριο του 2013. Τότε ο ΓΔ έφθασε ως τις 1038,3 μονάδες που ήταν επίπεδα τιμών που όμοιά τους είχαν να εγγραφούν από τον Αύγουστο του 2011. Στην ίδια περίοδο ο 25άρης κορύφωσε φέτος ενδοσυνεδριακά στις 352,6 μονάδες αλλά σε κλείσιμο έφθασε τις 346 μονάδες που ήταν τιμή την οποία είχε σημειώσει και τον Φεβρουάριο του 2012. Φάνηκε δηλαδή πως αδυνατούσε να ξεπεράσει μια αντίσταση που όταν σημειώθηκε πριν ένα χρόνο ήταν με υλικά που την έκαναν σκληρή για τον 25άρη και πιο εύκολη στο να την διαπεράσει ο ΓΔ αφού αντίστοιχες τιμές για εκείνον υπήρχαν το 2011.

Η επόμενη κορυφή για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν τον Μάιο. Ο ΓΔ βρέθηκε τότε στις 1160 μονάδες ενδοσυνεδριακά, τιμή που είχε να πάρει από την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου του 2011 και ο 25άρης έφθασε ως τις 411 μονάδες.  Προσεγγίζοντας μετά από χρόνια επίπεδα τιμών που σημειώθηκαν στο τέλος του Αυγούστου του 2011.

Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα για τον ΓΔ άλλαξαν, καθώς σημειώθηκαν άλλες δύο κορυφώσεις εκ των οποίων η μία σίγουρη. Δηλαδή υπήρξε η βουτιά μετά τον Μάιο που την προκάλεσε στις αγορές ο Μπεν Μπερνανκε η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο  και κατόπιν ήλθε η κορύφωση του Οκτωβρίου. Τότε ο ΓΔ χτύπησε νέο υψηλό για το 2013 στις 1202,8 μονάδες ενώ ο 25άρης έφθασε ως τις 399,92, δηλαδή δεν ξεπέρασε το υψηλό του Μαΐου. 

Μετά από αυτή την κορυφή, ήλθε η κορύφωση από την είσοδο του ΧΑ στους δείκτες της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές στο τέλος Νοεμβρίου και την πρώτη Δεκεμβρίου σημειώθηκαν για τον ΓΔ νεότερα υψηλά στις 1232,43 με τον 25άρη ως τις 405,35 μονάδες. Και έτσι, άλλη μια φορά ο δείκτης των παραγώγων και των blue chip δεν ξεπέρασε την κορυφή του Μαΐου. Διαπιστώνουμε με απλά λόγια ότι ο ΓΔ καταφέρνει να σκαρφαλώνει σε κάθε κορύφωση σε νεότερα επίπεδα υψηλών ενώ ο 25άρης έχει χτυπήσει τρεις φορές μέσα στο 2013 τη ζώνη τιμών γύρω και λίγο πάνω από τις 400 μονάδες και έχει γυρίσει πίσω… με τραύματα, λόγω σκληρότητας στην αντίσταση που εμφανίζεται.

Άρα ο μεν ΓΔ επιτρέπει την αισιόδοξη προσδοκία για συνέχεια στην άνοδο μέσα στο χρόνο, ακόμα και μετά από κάμποσες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο 25άρης φαίνεται πως τρεις φορές  μέσα στο 2013 προσπάθησε να ξεπεράσει τις 400 μονάδες και αφού ξεμύτισε για ελάχιστες συνεδριάσεις, πιέστηκε γρήγορα και αναγκάστηκε σε κίνηση κάτω από εκεί. Άρα, με τριπλή για το 2013, ή με διπλή κορυφή στο τρίμηνο, ο 25άρης δίνει σήματα αδυναμίας και προϊδεάζει για διόρθωση ικανών διαστάσεων, που θα την ορίσει το μέτρο της απογοήτευσης των επενδυτών που τον παρακολουθούν με κεφάλαια  από το 2011 και μετά.

Στο ΧΑ

Στην αρχή της περασμένης βδομάδας παρατηρούσαμε:  «Στην αγορά της Αθήνας δεν υπάρχουν πλέον γεγονότα προς προεξόφληση και τελείωσε αισίως ο θόρυβος στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI. Είναι δύσκολη η πρόβλεψη της τάσης και η δυσκολία να ξεπεραστούν τον Νοέμβριο τα υψηλά του Οκτωβρίου, κάνει πολλούς να περιμένουν πτώση, που θα επιτρέψει στην αγορά να βρεθεί ψηλότερα αργότερα.  Άλλωστε  για την ώρα, υπάρχει σε ορισμένα blue chip διαμορφωμένη ανοδική η καθοδική ορμή, που έχει σχηματιστεί με ικανούς όγκους συναλλαγών και διασφαλίζει μια σχετικά καλή συναλλακτική δραστηριότητα». Καιρός να αποτιμήσουμε την εβδομάδα συγκρίνοντας τη με την αντίστοιχη του Οκτωβρίου μετά την κορύφωση τότε.

Η απόσταση μεταξύ του κλεισίματος στις 25/10 και αυτού στις 6/12 για τον ΓΔ είναι -1,11% και για τον 25άρη -2,48% και για να γίνει κατανοητό το νόημα αυτής της διαφοράς αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 25/10 η επίδοση του ΓΔ για το 2013 ήταν 31,13% και στις 6 Δεκεμβρίου ήταν 29,68% ενώ ο 25άρης στις 25/10 κέρδιζε 27,81% και τώρα αποδίδει 24,64%. Μεγάλη καθοδική απόσταση έναντι των βασικών δεικτών εμφανίζουν στις 6/12, από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν στις 25/10, οι ΕΛΠΕ -13,2%, ΜΕΤΚ -11,44%, ΕΥΠΡΟ -10,38%,  ΑΛΦΑ -9,8%, ΠΕΙΡ -9,15%, ΣΩΛΚ -8,3%, ΕΕΕ και ΦΡΙΓΟ -5,1%, ΤΕΝΕΡΓ -3,7% και ΕΥΔΑΠ -3,4% με ΙΝΛΟΤ στο -3%. Βλέπουμε λοιπόν πως οι μετοχές που συμμετείχαν ενεργά στην πορεία για την κορυφή του Οκτωβρίου πιθανά δεν ακολούθησαν την κορύφωση του Δεκεμβρίου, ή πιέστηκαν κατόπιν πολύ περισσότερο από ότι στην φάση της διόρθωσης στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στον αντίποδα υπάρχουν μετοχές του δείκτη των παραγώγων που παρά τη διόρθωση μετά την κορυφή της περασμένης Δευτέρας, εμφανίζουν μεγάλα κέρδη από τα επίπεδα της 25/10. Αυτές είναι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +17,1%, ΜΠΕΛΑ +13,7%, ΦΦΓΚΡΠ +13%, ΕΧΑΕ +8,7%, ΟΛΠ +6,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,5%, ΤΙΤΚ +3% και ακολουθούν οι ΔΕΗ +2,9%, ΟΤΕ +1,45%, ΕΤΕ +1,2% και ΟΠΑΠ +0,2%. Οι ΜΙΓ ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ έχουν στατιστική συμπεριφορά ανάλογη των βασικών δεικτών.

Οι μετοχές που τράβηξαν τα πακέτα στις 26/11, την ημέρα της εισόδου των παθητικών αμοιβαίων που ακολουθούν τους δείκτες MSCI ήταν οι ΟΤΕ με τζίρο 157,828 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με τζίρο 142,462 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ  με τζίρο 122,723 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ με τζίρο 109,952 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με τζίρο 76,343 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ με τζίρο 75,387 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ  με τζίρο 69,730 εκατ. ευρώ, ΤΙΤΚ με τζίρο 61,807 εκατ. ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ με τζίρο 43,952 εκατ. ευρώ και ΕΛΠΕ με τζίρο 36,741 εκατ. ευρώ.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, καθώς το επενδυτικό κοινό ενεργοποιείται από ένα ισχυρό κοκτέιλ, με στοιχεία που γεννούν αισιοδοξία για το κινεζικό εμπόριο, ένα αδύναμο γιέν και ένα τέλος εβδομάδας που αποκατάστησε τη σταθερότητα στη Wall Street.

Τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ επεκτείνανε τα κέρδη τους απέναντι στο γιεν, με το ενιαίο νόμισμα να χτυπά υψηλό πέντε  ετών και οι επενδυτές εκτίμησαν πως θα πρέπει να αποτελέσει μια ώθηση για τις ιαπωνικές εξαγωγές, για αυτό έδωσαν κέρδη στις μετοχές. Μια δημοσκόπηση του Reuters αποκάλυψε ότι η εμπιστοσύνη στην ιαπωνική βιομηχανία αυξήθηκε για δεύτερο στη σειρά μήνα το Δεκέμβριο φθάνοντας σε υψηλό τριών ετών, προσθέτοντας μια απόδειξη της σταθερότητας της ανάκαμψης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο δείκτης μετοχών Nikkei πήδηξε +1,8% ψηλότερα και πλησιάζει κορυφή της περασμένης εβδομάδας στις 15.794 μονάδες. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας ενισχύθηκαν 1% και ο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  κέρδισε 0,2%.

Η βελτίωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου χτύπησε τα ασφαλή καταφύγια στις αγορές νομισμάτων, όπως το γεν, με άνοδο του αμερικανικού δολαρίου στα 103,07 γεν νωρίς σήμερα και κοντά στα υψηλά της περασμένης εβδομάδας περίπου στα 103.37 γεν. Το ευρώ έχει εκτιναχθεί μέχρι τα 141,29 γεν, επίπεδα τιμής που δεν επισκέφθηκε από τον Οκτώβριο του 2008. Άγγιξε λίγο τα 1,3747 δολάρια νωρίς σήμερα, πριν γυρίσει πίσω στα 1,3705 δολάρια.

Το κοινό νόμισμα έχει υποστηριχθεί από την αύξηση στα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατάφερε να αμβλύνει τις ελπίδες για μια επικείμενη κίνηση χαλάρωσης.

Παροχή βοήθειας στη δημιουργία θετικού κλίματος στην Ασία δόθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων περί του εμπορίου από την Κίνα. Οι εξαγωγές της Κίνας έφθασαν το Νοέμβριο, σε επίπεδα πολύ πάνω από τις προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 12,7% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,3%.

«Η δύναμη είναι πιθανό υποστηρίζεται από την πρόσφατη βελτίωση στην παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα, όπως αποδεικνύεται από τις ισχυρές αναγνώσεις των δεικτών PMI στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες» έγραψαν αναλυτές της Barclays. Αυτό πρέπει να είναι θετικό για πολλά εμπορεύματα, με την Κίνα εισάγει ένα ποσό ρεκόρ σιδηρομεταλλευμάτων το Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν.

Οι τιμές για την παραγωγή ορυκτών χάλυβα έχουν εκπληκτικά σταθερή τιμή στα 139 δολάρια περίπου ανά τόνο, μια καλή είδηση ​​για την Αυστραλία, δεδομένου ότι είναι το μόνο κερδισμένο αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών της χώρας. Αυτό βοήθησε το δολάριο Αυστραλίας να περάσει στα 0,9105 δολάρια νωρίς σήμερα, δηλαδή αρκετά επάνω από τα χαμηλά της Παρασκευής, που ήταν περίπου 0,8989 δολάρια.

Στις ΗΠΑ τα futures αργού πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν 4 σεντ πιο χαμηλά στα 97,69 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα. Το Brent έφτασε στα 111,63 δολάρια το βαρέλι με άνοδο κατά 2 σεντ. Ο χρυσός δεν ήταν τόσο τυχερός, με το μέταλλο να έχει κολλήσει στα 1.227,46 και είναι οριακά πάνω από τα χαμηλά πέντε μηνών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν ανακαλύψαμε μια νέα προσέγγιση αλλά κράτησε ο καθένας τη θέση του για την ποιότητα της πρόσφατης ανόδου και συνεπώς και για τις πιθανότητες να συνεχιστεί.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Προοπτικές και ανασκόπηση της εβδομάδας: Ισχυρότερη ανάπτυξη και υψηλότερα επιτόκια

Μετά από τις ως επί το πλείστον θετικές οικονομικές ειδήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η προσοχή θα στραφεί ξανά στην πολιτική της Fed και εάν η σταδιακή μείωση του QE θα αρχίσει αυτό το μήνα ή το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των θέσεων εργασίας 203.000 και η πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 7% καθιστούν πιο πιθανό να ξεκινήσει η σύσφιξη αυτό το μήνα ή το Γενάρη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Μια μικρή - αργή μείωση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων από τη Fed δεν θα έχει πιθανότατα σημαντική επίπτωση στην αγορά δανεισμού, αλλά η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα μπορούσε να αλλάξει την κατεύθυνση στα ενυπόθηκα δάνεια για οικιστικές και εμπορικές δραστηριότητες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε την εβδομάδα στο 2,86%, σημειώνοντας  άνοδο 11 μονάδων βάσης σε μια βδομάδα.

Οι λιανικές πωλήσεις αποκαλύφθηκε από τα μακροοικονομικά δεδομένα πως είναι ένα από τα ασθενέστερα τμήματα της οικονομίας, γεγονός που αντανακλά μια στροφή, που απέκτησε μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι συνολικές πωλήσεις το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών έπεσε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, για πρώτη φορά σε 7 χρόνια, αλλά οι αγορές μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά. Αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν κατά την άποψή μας.

Οι εκδόσεις χρέους θα είναι σε μέτρια επίπεδα και πάλι αυτή την εβδομάδα. Την  περασμένη εβδομάδα, σε παγκόσμια θεώρηση η χρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολόγων ήταν 4 δις δολάρια, ήτοι κάτω του μέσου όρου για την 2η συνεχόμενη εβδομάδα. Οι  εκδόσεις εκτός ΗΠΑ ήταν 2 δις δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από μια εβδομάδα με αρκετές σημαντικές δημοσιεύσεις, αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ ήσυχη όσον αφορά το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, με πληροφορίες για τις λιανικές πωλήσεις και στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις στο χώρο των παραγωγών.  Στην Ευρώπη, υπάρχει η συνήθης σειρά των δημοσιεύσεων για το ΑΕΠ και την παραγωγή, αλλά και στοιχεία για την ανεργία, τη στέγαση και κάποια μακροοικονομικά δεδομένα από διάφορες χώρες.

Barclays: Βασικά μακροοικονομικά στοιχεία και γεγονότα της εβδομάδας:

ΗΠΑ

 Αναμένουμε οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 0,6% από μήνα σε μήνα την Πέμπτη. Η συναίνεση της επενδυτικής κοινότητας το ορίζει στο 0,5%. Προβλέπουμε τιμές εισαγωγής τον Νοέμβριο να έχουν μείωση κατά 1,0% από μήνα σε μήνα την Πέμπτη. Περιμένουμε ο δείκτης τιμών παραγωγού PPI για τον Νοέμβριο και ο δείκτης τιμών παραγωγού χωρίς τον υπολογισμό του σε τρόφιμα και την ενέργεια θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 0,1 % από μήνα σε μήνα την Παρασκευή.

Προβλέπουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειωθεί κατά 165,0 δις δολάρια την Τετάρτη. Η συναίνεση της επενδυτικής κοινότητας το ορίζει στα - 154.5 δις δολάρια το Νοέμβριο

Ευρώπη

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ( 9 Δεκεμβρίου ) , οι ΥΠ.ΟΙΚ θα συζητήσουν το SRM τον (Ενιαίο Μηχανισμό Διάσωσης) πριν από τη συνάντηση του ECOFIN και θα αξιολογήσουν  την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τα αποτελέσματα από η επιθεώρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα έχει καθυστερήσει. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN (10 Δεκ.), η έμφαση θα δοθεί στην τραπεζική ένωση και στον Ενιαίο Μηχανισμό Διάσωσης (των τραπεζών της ευρωζώνης).

Εκτιμούμε ότι η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ τον Οκτώβριο IP θα φανεί ότι έχει μειωθεί κατά 0,6% από μήνα σε μήνα την Πέμπτη.

Περιμένουμε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο IP να εμφανίσει μεταβολή κατά -0,5%  από μήνα σε μήνα τη Δευτέρα.  Προβλέπουμε στη Γαλλία να υποχωρήσει -0,2 % από μήνα σε μήνα την Τρίτη. Ενώ στην Ιταλία περιμένουμε να έχει αυξηθεί κατά +0,3% από μήνα σε μήνα την Τρίτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο , προβλέπουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή IP τον Οκτώβριο να έχει αυξηθεί κατά 0,3% από μήνα σε μήνα την Τρίτη. Αναμένουμε ότι ο δείκτης των τιμών των κατοικιών RICS τον  Νοέμβριο αυξήθηκε το υψηλότερο έως τις 58 μονάδες. Περιμένουμε το ορατό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Οκτώβρη να εμφανίσει ελαφρά μείωση κατά 9,5 δις Λίρες.

Ασία

Στην Ιαπωνία, αναμένουμε μια αναθεώρηση προς τα κάτω για το 3ο τρίμηνο με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς με το δεύτερο γύρο από προκαταρκτικά στοιχεία. Εκτιμούμε Οκτώβριο ο πυρήνας στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα έχουν αυξηθεί 1,8% από μήνα σε μήνα την Τρίτη.

Στην Κίνα, υπολογίζουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών το Νοέμβριο επιταχύνθηκε κατά 7,4 % από έτος σε έτος. Αναμένουμε η ζητούμε η κινέζικη βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο IP να έχει επιβραδυνθεί στο 10,0 % από έτος σε έτος και οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού σε 20,0 % από έτος σε έτος.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ