Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 09:26

Ρωσία: 8,6 δισ. δολ. από την πώληση του 76,8% τμήματος της Υukos

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 246,75 δισ. ρούβλια (8,6 δισ. δολ.) θα επιχειρήσει να αντλήσει από την πώληση του 76,8%, του κυρίου τμήματος παραγωγής πετρελαίου, της OAO Yukos Oil Co., η Ρωσία στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο Web site της κυβερνητικής εφημερίδας, «Rossiiskaya Gazeta». Το μερίδιο στην OAO Yuganskneftegaz, που αντλεί περίπου το 60% του πετρελαίου της Yukos, θα πουληθεί σε δημοπρασία.

Η Ρωσία πουλά περιουσιακά στοιχεία της Yukos, προκειμένου να εισπράξει χρέη της εταιρείας από φόρους, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 14 δισ. δολάρια.

H αντιπαράθεση εδώ και 16 μήνες μεταξύ της Yukos και των ρωσικών αρχών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τη χώρα, τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου της Ευρώπης και ενδέχεται να οδηγήσει τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, Mikhail Khodorkovsky, στη φυλάκιση 10 ετών, για οικονομικές ατασθαλίες.

Οι ανησυχίες για τη διατάρξαη των προμηθειών πετρελαίου, οδήγησαν φέτος τις τιμές του υψηλότερα, φθάνοντας, τον μήνα που πέρασε, στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών, κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη.

Οι μετοχές της Yukos, υποχωρούσαν κατά 7,22 ρούβλια και ήταν χαμηλότερα κατά 1,1%, φθάνοντας στα 84 ρούβλια η μία, στις 10:41' π.μ., ώρα Μόσχας.

Οι προσφορές για την αγορά του μεριδίου της Yukos, αρχίζουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ οι εταιρείες που θα κάνουν προσφορές για την αγορά των μετοχών της εταιρείας, θα πρέπει να καταθέτουν 49,4 δισ. ρούβλια.

Η Dresdner Kleinwort Wasserstein, που επελέγη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για να εκτιμήσει την αξία του Yuganskneftegaz, είπε στις 14 Οκτωβρίου, ότι το τμήμα της εταιρείας κοστίζει από 10,4 έως 21,1 δισ. δολάρια.