Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 10:15

Market Beat: Η άμυνα των θεσμικών «επιτρέπει» μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση

Με βάση τη θέση μας από την αρχή της εβδομάδας, περί διαφορετικής αντιμετώπισης μετοχών και κλάδων από τους θεσμικούς του ΧΑ με αποτέλεσμα, να υπάρχουν από τον Νοέμβριο κλάδοι με σαφές ανοδικό και πτωτικό momentum, στην προτελευταία συνεδρίαση  αναμένουμε αυτή η τακτική να… αποκαλυφθεί. 

Με βάση τη θέση μας από την αρχή της εβδομάδας, περί διαφορετικής αντιμετώπισης μετοχών και κλάδων από τους θεσμικούς του ΧΑ με αποτέλεσμα, να υπάρχουν από τον Νοέμβριο κλάδοι με σαφές ανοδικό και πτωτικό momentum, στην προτελευταία συνεδρίαση  αναμένουμε αυτή η τακτική να… αποκαλυφθεί. Με επιβεβαίωση της ύπαρξης κλάδων σε επενδυτική δυσμένεια (καθοδικό momentum) αλλά παράλληλα με την αναγνώριση ότι υπήρξε αύξηση των κλάδων με σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως διεθνούς η τοπικού κλίματος. Συνεπώς η εκτίμησή μας είναι ότι εκείνοι που έφεραν φρέσκο χρήμα στην αγορά όχι μόνο βλέπουν μακροπρόθεσμα αλλά μπορούν και να επεμβαίνουν υπέρ της δόμησης ενός ανοδικού καναλιού αργά και σταθερά.   

Γνωρίζοντας λοιπόν το πιθανό κλίμα στις ξένες αγορές, φρόντισαν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί με τη βοήθεια των εγχώριων τη Δευτέρα, να σχηματιστεί ένα μαξιλάρι που θα ήταν ικανό να απορροφήσει τις πιέσεις που θα σχημάτιζε η αυξημένη διάθεση για αποστροφή στην ανάληψη κινδύνων.  Αυτό θα καταδείξουμε στην ενότητα της τεχνικής ανάλυσης παρουσιάζοντας τις μεταβολές των βασικών δεικτών και των κλαδικών ώστε να διαπιστώσει ο καθένας που αυτό το μαξιλάρι «άντεξε» και που έχει διατρηθεί καθοδικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χαμηλότερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αύξησαν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πιο σύντομα απ' ό,τι αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,58%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,34%, ο DAXυποχώρησε 0,90%, ο CAC 40 έκλεισε 0,57% χαμηλότερα, ενώ στο -0,67% και στο -0,29% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MΙΒ, αντίστοιχα.

Οι εντολές πώλησης στις ευρωπαϊκές μετοχές επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ADP για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, τα οποία έδειξαν  πως 215.000 θέσεις εργασίας είχαν δημιουργηθεί  κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 173.000 θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζικές μετοχές είδαν ένα sell-off της τάξης του 1,5%, μετά την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,71 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οκτώ διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για συμμετοχή σε καρτέλ χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων.

Χθες, τα στοιχεία για τη δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν πως η περιοχή αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 0,1%. Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών έδωσε μια μικτή εικόνα. Τα στοιχεία για την Ιταλία και τη Γαλλία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων και έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας, ενώ για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη συνολικά, ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων.

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς εκτιμάται ότι   τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα εντείνουν τις πιέσεις προς τη Fed να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης στην οικονομία.  Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,16% στις 15.889,80 μονάδες. Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Microsoft Corp και της  Intel Corp, στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Wal-Mart Stores Inc και της  Merck & Co Inc. Ο Standard & Poor's 500 Index  έκλεισε και αυτός με πτώση 0,13% στις 1,792.81 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι χωρίς να υπάρξει κλείσιμο αισθητά κάτω από τις 395,00 μονάδες οι τιμές θα πιεστούν μέσα στη μέρα ακόμα και για τις περιπτώσεις των blue chip με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον. Στόχος είναι η εξάντληση του πτωτικού momentum που ισχύει σε αρκετές μετοχές ώστε να διευκολυνθεί η ωραιοποίηση της εικόνας των χαρτοφυλακίων στο τέλος του τρέχοντος έτους που είναι το πρώτο μετά από πολλά χρόνια με κέρδη που ξεπερνούν εκείνα των μεγάλων αγορών του πλανήτη.  Η σταθεροποίηση μέσα στη βδομάδα πιθανά να συνεχιστεί σήμερα με πτώση, που δεν θα φέρει τον 25άρη κοντά στον ΚΜΟ30 ημερών που είναι στις 387,6 μονάδες, ενώ στην περίπτωση ανόδου, όριο εντοπίζουμε στα επίπεδα των 403,10 μονάδων.

Ιδού οι μεταβολές των βασικών δεικτών και των κλαδικών ώστε να διαπιστώσει ο καθένας που αυτό το μαξιλάρι «άντεξε» και που έχει διατρηθεί καθοδικά.

Η πρώτη μεταβολή αντιστοιχεί στην χθεσινή μεταβολή και ακολουθούν οι μεταβολές της Τρίτης και της Τετάρτης. 
Ο ΓΔ εμφάνισε μεταβολή  -0,75% από -0,59% από +2,72% και «άντεξε».
O 25άρης εμφάνισε μεταβολή  -0,85% από -0,72% από +2,31% και «άντεξε».
Ο  FTSEM εμφάνισε μεταβολή  -0,79% από -1,93% από +2,99% και έχει μικρά περιθώρια αντοχής.  Οι κλαδικοί δείκτες :
Ακίνητης Περιουσίας εμφάνισε μεταβολή  -1,02% από -1,89% από +4,48% και «άντεξε».
Των  Ασφαλειών εμφάνισε μεταβολή  0,00% από -1,45% από -1,43% και υποχωρεί σταθερά.
Βιομηχανικά Προϊόντα εμφάνισε μεταβολή  -0,34% από -0,98% από +2,02% και «άντεξε».
Εμπόριο εμφάνισε μεταβολή  +0,11% από +5,30% από +2,59% και κινείται σταθερά ανοδικά .
Κατασκευές – Υλικά εμφάνισε μεταβολή  -0,50% από -0,86% από +2,82% και «άντεξε».
Κοινής Ωφέλειας εμφάνισε μεταβολή  +0,26% από -1,27% από +3,78% και «άντεξε».
Μέσων Ενημέρωσης εμφάνισε μεταβολή  0,00% από -4,55% από +8,37% και «άντεξε».
Πετρελαίου– Αερίου εμφάνισε μεταβολή  -2,33% από +1,36% από +2,00% και «άντεξε».
Προσωπικά και Οικιακά Είδη εμφάνισε μεταβολή  -2,03% από +0,69% από +2,41% και έχει μικρά περιθώρια αντοχής.
Πρώτων Υλών εμφάνισε μεταβολή  -1,36% από -0,47% από +5,18% και «άντεξε».
Στα  Ταξίδια – Αναψυχή εμφάνισε μεταβολή  -0,03% από +2,19% από +2,46% και κινείται σταθερά ανοδικά.
Τεχνολογίας εμφάνισε μεταβολή  -0,39% από +1,65% από +2,84% και «άντεξε».
Των  Τηλεπικοινωνιών εμφάνισε μεταβολή  +1,36% από +1,06% από +3,27% και κινείται σταθερά ανοδικά.
Τραπεζών εμφάνισε μεταβολή  -1,26% από -4,34% από +0,54% και κινείται πτωτικά.
Τροφίμων Ποτών εμφάνισε μεταβολή  -1,95% από -0,89% από +1,47% και κινείται πτωτικά.
Υγείας εμφάνισε μεταβολή  -1,20% από -2,35% από +3,65% και έχει μικρά περιθώρια αντοχής.
στα Χημικά εμφάνισε μεταβολή  -2,99% από +1,81% από +3,08% και «άντεξε».
Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών εμφάνισε μεταβολή  -0,62% από -2,85% από +8,78% και «άντεξε».

Στο ΧΑ

«Λογική» διόρθωση σημείωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, κυρίως λόγω της νευρικότητας που κυριαρχεί το τελευταίο διήμερο γύρω από τις τραπεζικές μετοχές αλλά και αρκετά blue chips, κρατώντας πάντως τις καθοριστικές - για την επενδυτική ψυχολογία - 1.200 μονάδες. Συνεχίζει τα 100στάρια ο τζίρος. Στο «κόκκινο» τράπεζες, Μότορ Όιλ, ΜΟΗ-4,13% Jumbo, Μυτιληναίος. ΜΥΤΙΛ-2,07% Kέρδη σε MIG, ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,36% ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,45% ΟΛΠ. ΟΛΠ+0,98% Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος αλλά σε στενό εύρος διακύμανσης, έκλεισε στις 1.211,77 μονάδες με πτώση 0,75%, μετά από μία προσπάθεια «μαζέματος» τα τελευταία λεπτά, με χαμηλό ημέρας τις 1.201,31 μονάδες και με υψηλό ημέρας τις  1.218,81 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα και στα 111,30 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 54 εκατ. τεμάχια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, «οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις από το τρέχον 8,7% σε τίτλους 10ετούς διάρκειας εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε ένα 'κούρεμα', όπως έγινε για τους ιδιώτες επενδυτές το 2012. Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων».

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές ήταν ως επί το πλείστον κάτω από το νερό και σήμερα, γιατί όπως φαίνεται δεν τελειώνουν οι εικασίες σχετικά με την τύχη του QE με αποτέλεσμα να ανέβουν οι αποδόσεις των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές ταλαιπωρούνται για να βρουν το δρόμο τους μετά από μια πετρελαιοκηλίδα.

Οι κινήσεις έγιναν με μέτριους ρυθμούς πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, και την τελευταία ανάγνωση για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, για να μην αναφέρουμε τα δεδομένα γύρω από τις μισθοδοσίες αύριο.

Μετά την ταλαιπωρία από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε έξι εβδομάδες την Τετάρτη, ο δείκτης Nikkei ήταν κάτω κατά 0,4%, υποχωρώντας περαιτέρω από υψηλά επίπεδα για έξι χρόνια αυτής της εβδομάδας.

Το δολάριο έχει ξεθωριάσει περνώντας κάτω από τα 103,00 γεν, προσφέροντας στους επενδυτές μια δικαιολογία για να ενθυλακώσουν τα κέρδη από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο. Ο Nikkei εξακολουθεί να είναι ενισχυμένος μέχρι 9% από τις αρχές Νοεμβρίου, και 48% για το έτος μέχρι στιγμής. Υπεράκτια αμοιβαία κεφάλαια φαίνεται να πανηγυρίζουν για την αγορά. Οι ξένοι αγόρασαν θέσεις επί των ιαπωνικών μετοχών αξίας ύψους 368 δισεκατομμύρια γεν κατά την εβδομάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, όταν την εβδομάδα πριν από αυτό στην κορυφή του δείκτη οι εισροές ήταν 709 δις γιέν.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, και ο δείκτης του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη υποχώρησε 0,1%. Ο δείκτης της Αυστραλίας μειώθηκε 0,8%, καθώς η Qantas Airways ( QAN.AX ) υποχώρησε 15% μετά τις ειδήσεις για επικείμενες τις ειδοποιήσεις για περιστολή των μελλοντικών κερδών  και για περικοπές θέσεων εργασίας.

Δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά αναποφασιστικότητα στην Wall Street, όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,16%, ενώ ο S & P 500  -0,13%. Κατά ειρωνικό τρόπο, η διαρκής αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι ακριβώς αυτό που η Fed προσπαθεί να αποφύγει, έτσι ώστε η άνοδος να συνηγορεί εναντίον του tapering αυτό το μήνα.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερή στα 1,3585 δολάρια, αφού αναπήδησε από ένα τοπικό χαμηλό στα 1,3527 δολάρια την Τετάρτη. Εκ των δεδομένων στον τομέα των υπηρεσιών που έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας στην Ιταλία και τη Γαλλία το Νοέμβριο, αλλά αυξήθηκε στην Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνεται κατά τους αναλυτές η απόκλιση των οικονομιών του μπλοκ.

Οι επενδυτές έχουν τώρα το βλέμμα εστραμμένο προς τη συνάντηση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την χάραξη της πολιτικής της. Ενώ η επενδυτική κοινή γνώμη θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα, οι αγορές είναι νευρικές, αφού θυμούνται την έκπληξη που τους προκάλεσε η μείωση των επιτοκίων του Νοεμβρίου. « Η έμφαση θα είναι στην παρουσίαση των προβλέψεων του αρμοδίων για το 2014 και το 2015 , και ιδίως οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο Philippe Gudin , αναλυτής της Barclays.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού έφτασε πίσω στα 1238 δολάρια, δίνοντας κάποια από τα κατά +1,7% κέρδη από το  ράλι της Τετάρτης. Το αμερικανικό αργό πρόσθεσε άλλα 23 σεντς, φθάνοντας στα 97,43 και το μπρεντ υποχώρησε 21 σεντς στα 111,67 δολάρια το βαρέλι.
 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εξετάζει η καναδική χρηματοπιστωτική εταιρεία Fairfax, η οποία συμμετέχει ήδη στη Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,06% με ποσοστό 41%. «Μας αρέσει η Ιρλανδία και η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πρεμ Γουάτσα, σε συνέντευξή του στο Reuters, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «κάνει πολύ καλή δουλειά».

Βελτιωτικές προσφορές υπέβαλαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα. ΕΤΕ  Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ», οι προσφορές αυτές, θα αποσφραγιστούν μόλις υποβληθούν τα εγγυητικά έγγραφα από όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως προβλέπει η διαδικασία, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Δεκεμβρίου 2013. Όπως έγραφε χθες η «Ν», η ΕΤΕ και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τίμημα που κινείται στην περιοχή των 380 με 400 εκατ. ευρώ (για το 90% της Αστήρ Παλλάς ΑΣΤΗΡ-1,84% Βουλιαγμένης, χωρίς να υπολογίζονται τα δάνειά της). Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα δεδομένα του διαγωνισμού, την καλύτερη οικονομική προσφορά, έχει κάνει η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η αραβικών συμφερόντων AGC Jermyn Street IV.

Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο φόρο ακινήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αναβολή της κατάθεσής του που αρχικά είχε προγραμματισθεί να γίνει αύριο θεωρήθηκε επιβεβλημένη λόγω τεχνικών δυσκολιών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η κατάθεση του  νομοσχέδιου για τον  Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).  Την περασμένη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, διευκρινίζοντας ότι η κατάθεσή του θα γίνει  το αργότερα έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Μειωμένο κατά 5,4% ήταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 40,6 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως το έλλειμμα θα υποχωρούσε ακόμη περισσότερο, στα 40,4 δις δολάρια, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

• Επιτάχυνση παρουσίασε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τα μισθολόγια να αυξάνονται κατά 215.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Automatic Data Processing. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 178.000 νέες θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, τα μισθολόγια του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 184.000 έναντι αρχικής εκτίμησης για άνοδό τους κατά 130.000. Η προσοχή στρέφεται στα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο δημόσιος τομέας.

• Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σε σταθερές από αρνητικές  τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας. Επίσης διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση Baa3

• Η ευρωζώνη έδωσε στην Ιρλανδία την τελευταία δόση στο πλαίσιο του δανείου ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα το 2010 από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Το ποσό που δόθηκε σήμερα είναι 2,27 δισ. ευρώ σε σύνολο 17 δισ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Το πρόγραμμα βοήθειας της Ιρλανδίας ήταν το πρώτο που δόθηκε από το ΕΤΧΣ. Είμαι ευχαριστημένος που είχε επιτυχή κατάληξη», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του.

• Πρόστιμα - ρεκόρ, συνολικού ύψους 1,71 δισ. ευρώ, επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οκτώ διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για συμμετοχή σε καρτέλ χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων. Στην υπόθεση εμπλέκονται μεγάλες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η RBS, η Societe Generale, η JPMorgan και η Barclays, στην οποία όμως δεν επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς η ίδια αποκάλυψε τη σύσταση του καρτέλ.

• Για υποψίες ευρείας χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τραπεζικούς ομίλους με διεθνή δραστηριότητα κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην διαδικτυακή της έκδοση, χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία πραγματοποιούν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι πληροφορίες. Οι τράπεζες φέρονται να πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ξένα νομίσματα, με στόχο να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σημειώνει η SD.

• Την βεβαιότητα ότι θα γίνει μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2014, εκφράζει ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων  της Petercam στο πλαίσιο των οικονομικών προβλέψεων που διατυπώνει για το ερχόμενο έτος. Οι δηλώσεις του οικονομολόγου αποτυπώνονται στο  ρεπορτάζ της εφημερίδας De Tijd υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει για δεύτερη φορά το χρέος της εντός του 2014».

• Στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε να κρατήσει ο ΟΠΕΚ το πλαφόν της παραγωγής πετρελαίου, σε σύνοδό του στη Βιέννη. Επίσης, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος της θητείας του γ.γ. του, Αμπντάλα ελ Μπάντρι. Η παραγωγή έχει οριστεί σε αυτό το επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

• Η Deutsche Bank αναβαθμίζει το στόχο για τον γερμανικό δείκτη DAX^GDAXI-0,90% στις 11.000 μονάδες μέχρι το τέλος του 2014, βλέποντας δηλαδή ράλι της τάξης του 19% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο προηγούμενος στόχος της τράπεζας για το δείκτη ήταν οι 9.700 μονάδες. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο γερμανικός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 20%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ