Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 20:50

«Συστηματικοί οι έλεγχοι και στα εισαγόμενα και στα εγχώρια δημητριακά»

Ως ανυπόστατες χαρακτηρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις αιτιάσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών για ελλείψεις ελέγχου στα σιτηρά.

«Οι συντάκτες του κειμένου γνωρίζουν πολύ καλά ότι στον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες αναλύσεις δημητριακών από όλη την Ελλάδα, πολλές εκ των οποίων γίνονται και για λογαριασμό αυτών που συνέταξαν την επιστολή δυσφήμησης. Από τις αναλύσεις αυτές άλλωστε προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ελληνικά δημητριακά.

Αυτά οφείλει να τα γνωρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπόρων Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ), ο οποίος έχει δυνατότητα ενεργότερης συνεργασίας στις διαδικασίες ελέγχου και να μην θεωρεί τους ελέγχους ως «τέχνασμα απαγόρευσης των εισαγωγών», όπως υποστηρίζει, δεδομένου μάλιστα ότι, μετά από έλεγχο φέτος, όλα τα αφιχθέντα φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες εισήχθησαν χωρίς να παρεμποδιστεί η κανονική ροή και η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.