Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 13:26

Ρωσία: Προς αύξηση των αποθεμάτων της σε ευρώ

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ αύξησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε ευρώ, εξετάζει η Ρωσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρώτου αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev.

Τα περισσότερα συναλλαγματικά μας αποθέματα είναι σε δολάρια και αυτό προκαλεί ανησυχία», είπε ο Ulyukayev στη Μόσχα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αυτό αποτελεί πρόβλημα. Κοιτάζοντας τη δυναμική του ευρώ έναντι του δολαρίου, θα αποφασίσουμε εάν θα αλλάξουμε τη δομή των αποθεμάτων μας».

Η Ρωσία, διατηρεί περίπου το 1/3 των αποθεμάτων της σε ευρώ και το υπόλοιπο, είναι κυρίως δολάρια, είχε πει, ο αναπληρωτής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Konstantin Korishchenko, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 3 Νοεμβρίου. Το μερίδιο ενδέχεται να αυξηθεί κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς συναλλάγματος, Dwyfor Evans, της Bank of America Corp., στο Λονδίνο.

Ανοδικά κινήθηκε το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, φθάνοντας το 1,285185 στη 1:45' μ.μ., ώρα Μόσχας και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο. Κάθε διαφορά στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου, κατά ένα σεντ δολαρίου, η ισοτιμία ρούβλι-δολάριο, αυξάνεται κατά 15 κόπεκ, συμπλήρωσε ο Ulyukayev.

Τα αποθέματα της Ρωσίας σε συνάλλαγμα και χρυσό αυξήθηκαν για 12η συνεχόμενη εβδομάδα, στα επίπεδα ρεκόρ των 113,1 δισ. δολ. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε, ότι, τα αποθέματα αυξήθηκαν στα 300 εκατ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου, σε e-mail, που απέστειλε, στις 18 Νοεμβρίου.

Το δολάριο, το μήνα που πέρασε, διαμορφώθηκε κατά 3,5% χαμηλότερα έναντι του ευρώ και υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ πέντε φορές από τις αρχές του Νοεμβρίου.