Συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.
Συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.
Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο σημειώνει, ωστόσο, πως παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), το ΥΠΟΙΚ παρατηρεί πως διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ότι φέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα - νωρίτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.