Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 10:53

Abertis: 1,03 δισ. δολ. για την εξαγορά της TBI Plc

ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ της υπ' αριθμόν δύο διαχειρίστριας αεροδρομίων της Βρετανίας, TBI Plc, αντί του ποσού των 551 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,03 δισ. δολ.), σε μετρητά, συμφώνησε να προχωρήσει η ισπανική Abertis Infraestructuras SA, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο στο αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου, έδρα της EasyJet Plc.

H Abertis, που εδρεύει στην Βαρκελώνη και διαχειρίζεται τα διόδια των οδών, θα καταβάλλει 92,5 πένες για κάθε μία μετοχή της TBI, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η προσφορά είναι κατά 21,7% υψηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής στις 17 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν η εταιρεία ανακοινώσει, ότι, βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για πιθανή εξαγορά.

Η ζήτηση για χαμηλού κόστους αεροπορικά ταξίδια και η επέκταση των διαχειριστριών αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet, έχουν αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Luton, τα οποίο πέρυσι, εξυπηρέτησε 6,9 εκατ. επιβάτες. Την περασμένη εβδομάδα, η TBI, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 10 εκατ. λιρών Αγγλίας, καθώς οι επιβάτες, που χρησιμοποίησαν τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13%.

Στις 28 Οκτωβρίου, η TBI συμφώνησε να αγοράσει το 29% της Alterra Interests στο Luton, αντί 80,7 εκατ. λιρών, ενώ διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Belfast International και το Skavsta στη Στοκχόλμη.