Την ανάγκη καθορισμού ενός νέου εγχώριου παραγωγικού και οικονομικού υποδείγματος, το οποίο θα πρέπει να οικοδομηθεί πέρα και πάνω από μνημόνια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Την ανάγκη καθορισμού ενός νέου εγχώριου παραγωγικού και οικονομικού υποδείγματος, το οποίο θα πρέπει να οικοδομηθεί πέρα και πάνω από μνημόνια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σήμερα, μετά την τροποποίηση πριν από ένα χρόνο, στο μέτρο του εφικτού, της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες των Ελλήνων αρχίζουν να πιάνουν τόπο, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού μειώνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται.
Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση ότι φέτος, σε όρους Προγράμματος, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του Προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αυτές οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατόν, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος. Προσπάθεια που πρέπει να δίνει έμφαση στον περαιτέρω εμπλουτισμό του δημοσιονομικού εγχειρήματος με αναπτυξιακές πολιτικές», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Πολιτικές που, όπως είπε, είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπισθεί, παράλληλα με τη διαρθρωτική, και η κυκλική διάσταση του δημοσιονομικού προβλήματος. Πολιτικές που θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα, το 2014, μετά από έξι έτη, θα εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Πολιτικές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα έχει ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.