Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 00:01

Εγκλωβισμένες αγορές

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ σε στενό πλαίσιο διακύμανσης βρίσκονται τις τελευταίες συνεδριάσεις οι διεθνείς αγορές, με την τιμή του αργού να περιστρέφεται γύρω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και το δολάριο να καταγράφει το ένα ιστορικό ναδίρ μετά το άλλο.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ σε στενό πλαίσιο διακύμανσης βρίσκονται τις τελευταίες συνεδριάσεις οι διεθνείς αγορές, με την τιμή του αργού να περιστρέφεται γύρω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και το δολάριο να καταγράφει το ένα ιστορικό ναδίρ μετά το άλλο.

Το βαρόμετρο των αγορών αυτή τη στιγμή είναι το πετρέλαιο και το δολάριο, με τους επενδυτές να δίδουν ελάχιστη προσοχή στα νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από τα οποία ήταν θετικά.

Στη Wall Street τα blue chip δέχθηκαν πιέσεις, ενώ αντίθετα οι μετοχές τεχνολογίας στηρίχθηκαν από τις μετοχές Διαδικτύου, από τη στιγμή που η Goldman Sachs προσέφερε στήριγμα στη μετοχή της Google, θέτοντας ως στόχο την τιμή των 215 δολαρίων.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, παρέμεινε υποτονικό εν όψει της σημερινής αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, καθώς αρκετοί επαγγελματίες της Wall Street έχουν ήδη αποσυρθεί για να απολαύσουν ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 27,71 μονάδες, ποσοστό 0,26%, φθάνοντας στςι 10.520,31 μονάδες, Με άνοδο 18,26 μονάδων, ποσοστό 0,88%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.102,54 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κλάδοι που κάνουν εξαγωγές δέχθηκαν πιέσεις από το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Air France KLM πρόβαλε αντίσταση, σημειώνοντας άνοδο 1,8% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη της.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,11%. Αν και ο δείκτης έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα 28 μηνών που άγγιξε στις 15 Νοεμβρίου, παραμένει ενισχυμένος 7% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 παρέμεινε στάσιμος στις 2.876 μονάδες. «Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δέχονται αρκετές πιέσεις - από το δολάριο, το πετρέλαιο και τις τιμές των εμπορευμάτων. Εάν βάλει κάποιος όλους αυτούς τους παράγοντες μαζί, σίγουρα δεν μπορεί να τους αγνοήσει», αναφέρει αναλυτής της Merrill Lynch.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,21%, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειές του στις αρχές της εβδομάδας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ