Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 07:07

Ιαπωνία: Στο 11,8% και σε επίπεδα ρεκόρ η αύξηση των εξαγωγών

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 11,8% και σε επίπεδα ρεκόρ, αναρριχήθηκαν τον Οκτώβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές, με πρώτες τις εξαγωγές της βιομηχανίας χάλυβα, του κλάδου των ναυπηγείων και των αυτοκινητοβιομηχανιών, που τόνωσαν την ανάπτυξη, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Με την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στο 1,16 τρισ. γιέν (11,3 δισ. δολ.), 8,8% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% - εποχιακώς προσαρμοσμένες - μετά την υποχώρησή τους σε ποσοστό της τάξης του 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των παραγγελιών στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της χαλυβουργίας JFE Holdings Inc., ενδέχεται να βοηθήσει την οικονομία της Ιαπωνίας να σημειώσει ανάπτυξη για έκτο τρίμηνο, μετά την συρρίκνωση κατά το τρίτο τρίμηνο. Η προοπτική της ανάπτυξης, εξαρτάται επίσης και από την ικανότητα των εξαγωγικών εταιρειών να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μετά από την αύξηση κατά 7% του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά των ιαπωνικών προϊόντων, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό κατά 3,7% το τρίτο τρίμηνο. Οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν περισσότερο από τα 2/3 της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αυξήθηκαν με ρυθμό 4,6%.

Στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου και τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Ιαπωνίας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται, ότι, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 3,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι φορτώσεις προς την Ε.Ε., σημείωσαν άνοδο κατά 10,8%. Οι εξαγωγές στην Ασία σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 12,6%.