Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 07:43

Koντά στα ιστορικά χαμηλά το δολ. έναντι του ευρώ στην Ασία

ΚΟΝΤΑ στα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, έναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, δεν ανησυχούν για την ανατίμηση των νομισμάτων τους.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν διαμαρτυρήθηκαν για την υποχώρηση του δολαρίου από τις 18 Νοεμβρίου, όταν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, (Federal Reserve), Alan Greenspan, είπε, ότι οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές τους σε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, κάτι που έχει ωθήσει σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Από τότε, το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 1,7% έναντι του ευρώ και κατά 1,3% έναντι του γιέν.

Το δολάριο, διαπραγματεύθηκε στο 1,3176 έναντι του ευρώ στις 12:55' μ.μ., ώρα Τόκυο, έχοντας αγγίξει τα χαμηλότερα όλων των εποχών στο 1,3190 δολ., από 1,3186 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 102,85, ενώ χθες άγγιξε τα 102,57 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2000. Το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει στα 100 γιέν και στο 1,35 έναντι του ευρώ, τους αμέσως επόμενους μήνες, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, δεν έχει προχωρήσει στην πώληση του γιέν την οικονομική χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου, μετά την πώληση του νόμισματος σε επίπεδα ρεκόρ - 32,9 τρισ. γιέν (320 δισ. δολ.) - κατά την οικονομική χρήση μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.

Το ιαπωνικό νόμισμα, ταλαντεύθηκε στα 135,49 έναντι του ευρώ, ενώ ενδέχεται να υποχωρήσει στα 103,70 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.