Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 12:19

Γερμανία: Στα χαμηλότερα επίπεδα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, υποχώρησε τον Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι του ευρώ, απειλώντας τις εξαγωγές, αλλά και την απασχόληση, η οποία περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης υποχώρησε στο 94.1 – τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Σεπτεμβρίου του προηγούμενο έτους – από 95,3 που ήταν τον Οκτώβριο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι, ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 94.8, ενώ οι επιχειρηματίες εκτιμούν, περιορισμό της ανάπτυξης, όπως ανέφερε το Ifo, μεσοπρόθεσμα, αλλά και στο μέλλον.

Η γερμανική οικονομία ταλαντεύεται, καθώς η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό της τάξης του 10% το τελευταίο τρίμηνο, καθιστά πιο ακριβά τα γερμανικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στις 2 Νοεμβρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε πει, ότι η οικονομία της Γερμανίας, η οποία με δυσκολία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο, θα έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μελών του G-7 το επόμενο έτος.