Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2004 09:05

Αrcelor: 80% υψηλότερα οι τιμές του άνθρακα το επόμενο έτος

ΠΟΣΑ, κατά 80% υψηλότερα, ενδέχεται να πληρώσει το επόμενο έτος η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, Arcelor SA, για την προμήθεια άνθρακα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Guy Dolle, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης αυξάνουν τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι τιμές του άνθρακα που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χάλυβα, ενδέχεται να κυμανθούν κατά 60% έως 80% υψηλότερα, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Dolle στις 23 Νοεμβρίου, στο Λουξεμβούργο. Η αύξηση, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 35 δολ. τον τόνο. Η Arcelor, προμηθεύεται περίπου 13 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως από παραγωγούς, όπως η BHP Billiton, το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων, σε κλεισμένες τιμές ετησίως.

«Ο άνθρακας, θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το επόμενο έτος», επεσήμανε ο Dolle, συμπληρώνοντας: «Θα πληρώσουμε κατά μέσον όρο περίπου λίγο πιο πάνω από τα 100 δολ. τον τόνο».

Η εταιρεία, αύξησε φέτος τέσσερις φορές σε τριμηνιαία βάση τις τιμές της και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2005. Οι τιμές των ετήσιων συμβολαίων για ατσάλι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αυτοκινήτων, θα αυξηθούν κατά 20% έως 50% τον Ιανουάριο.

Οι μετοχές της Arcelor, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 24%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 10,6 δισ. ευρώ (14 δισ. δολ.). Η επίδοσή τους, ήταν καλύτερη από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη CAC-40 στο Παρίσι, ο οποίος έχει σημειώσει μέσα στο έτος άνοδο σε ποσοστό 6,6%.