«Οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η διαφορά των τριών μονάδων δείχνει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.
Επανήλθε στο θέμα της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014.
Κριτική για το θέμα του είχαν ασκήσει νωρίτερα η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%», επομένως η διαφορά των τριών μονάδων δείχνει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.
Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι στην Ελλάδα «πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Στη συνέχεια ανέφερε το παράδειγμα των ελευθέρων επαγγελματιών υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, όταν ετίθετο αφορολόγητο όριο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες έπεφταν κάθε φορά κάτω από το όποιο αφορολόγητο όριο είχε τεθεί. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν τοκοχρεωλύσια σημαντικά υψηλότερα από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.
«Χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας το 2014»
Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα από χώρα της κρίσης μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι η χώρα «βιώνει σήμερα την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου», το οποίο, όπως τόνισε, θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.
Η εικόνα του νέου οικονομικού προτύπου, όπως την περιέγραψε ο υπουργός θα είναι: μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είχαμε προβλέψει, αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Αυτό αποτελεί σταθερή βάση για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.
newsroom naftemporiki.gr