Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 17:26

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα για την απογραφή

Στην απάντηση του υπουργείου Οικονομίας παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο της Εurostat για την απογραφή που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπου σημειώνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανακριβή.

Στην απάντηση του υπουργείου Οικονομίας παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο της Εurostat για την απογραφή που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όπου σημειώνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανακριβή, ενώ ως προς τις αμυντικές δαπάνες επισημαίνεται ότι η σωστή μέθοδος καταγραφής τους είναι η προηγούμενη, με βάση την παράδοση των εξοπλισμών, και όχι η σημερινή, με βάση τις πραγματοποιούμενες δαπάνες.

Ο κ. Αντώναρος επισήμανε πως «αυτή η ανακοίνωση είναι καταπέλτης για την τακτική παρουσίασης των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως επιδοκιμάζεται η απόφαση της νέας διακυβέρνησης για την ακριβή - κατά το δυνατόν - εμφάνιση των μεγεθών».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «με το σχέδιο επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε, επιβεβαιώνεται η πολιτική αποκατάστασης της διαφάνειας των δημοσιονομικών στοιχείων, την οποία ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η σημερινή κυβέρνηση».

«Παράλληλα», αναφέρει το υπουργείο, «καταδικάζονται απερίφραστα οι πρακτικές απόκρυψης στοιχείων, αναφορικά με τα ελλείμματα και το χρέος του Δημοσίου, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

«Το σχέδιο επιστολής ζητά από την κυβέρνηση να εμμείνει στην πολιτική της διαφάνειας, ολοκληρώνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές στο τρόπο καταγραφής των ελλειμμάτων και του χρέους, ιδιαίτερα αναφορικά με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αμυντικές δαπάνες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης χαρακτήρισε την απογραφή «μεγάλο νεοδημοκρατικό φιάσκο που το πληρώνει η χώρα».

«Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου” με μια διαδικασία που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην ελληνική οικονομία, πλήττει τις προοπτικές της, υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημα των ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

«Στο όνομα δήθεν της αλήθειας διαστρεβλώνουν και σήμερα την πραγματικότητα και παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της μικροκομματικής λογικής τους και των ερασιτεχνισμών τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.