Τα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας εντείνει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την Μπελίζε, την Καμπότζη και τη Γουινέα μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες.
Τα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας εντείνει η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την Μπελίζε, την Καμπότζη και τη Γουινέα μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρά τη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές των χωρών αυτών για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης και αποτελεσματικού ελέγχου της αλιείας, οι τρεις χώρες δεν έχουν ακόμη επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα και δεν έχουν αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης αλιείας».
Η Κομισιόν προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών την έγκριση εμπορικών μέτρων κατά των τριών χωρών, ώστε να εξουδετερωθούν τα εμπορικά οφέλη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην Ε.Ε, των προϊόντων που αλιεύονται από σκάφη των χωρών αυτών.
Η προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά στο ζήτημα της παράνομης αλιείας βασίζεται στο ότι η «παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία» είναι εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, η οποία είναι επιβλαβής όχι μόνο για τους αλιείς και τις αγορές της Ε.Ε, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Κομισιόν απηύθυνε επίσης σήμερα επίσημες προειδοποιήσεις στην Κορέα, την Γκάνα και το Κουρασάο, διότι δεν τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Η Επιτροπή εντόπισε συγκεκριμένες αδυναμίες, όπως τη μη λήψη μέτρων για την κάλυψη των αδυναμιών παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης της αλιείας, και προτείνει διορθωτικές δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Όπως δήλωσε η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη, οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής για αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.
«Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επηρεαστεί αρνητικά, όπως και οι αλιείς των χωρών αυτών και των κρατών μελών μας. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις χώρες που τροφοδοτούν την αλυσίδα εφοδιασμού της παράνομης αλιείας είτε ως παράκτια κράτη, είτε ως κράτη σημαίας ή σημαίας ευκαιρίας. Η Δυτική Αφρική αποδείχθηκε σημαντική πηγή παράνομης αλιείας και πρόθεσή μου τώρα είναι να ακολουθήσουμε την ίδια ολοκληρωμένη προσέγγιση και για τον Ειρηνικό» κατέληξε η κ. Δαμανάκη.
Όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η απόφαση σχετικά με την Μπελίζε, την Καμπότζη και τη Γουινέα παρέχει στα κράτη μέλη ένα πρόσθετο μέσο για τον έλεγχο και, εάν είναι απαραίτητο, την απαγόρευση της εισαγωγής αλιευτικών προϊόντων. Μόλις η πρόταση για απαγόρευση της εμπορίας εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην Ε.Ε. προϊόντων που αλιεύονται από σκάφη που φέρουν σημαία των χωρών αυτών. Τα σκάφη της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν να αλιεύουν στα ύδατα των εν λόγω χωρών. Επίσης, δεν θα είναι δυνατές άλλες μορφές συνεργασίας με τις χώρες αυτές, όπως κοινές αλιευτικές δραστηριότητες ή αλιευτικές συμφωνίες.