Στον διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern European Countries CEEC) στοχεύει η Κίνα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, Λι Κετσιάνγκ.
Στον διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern European Countries CEEC) στοχεύει η Κίνα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, Λι Κετσιάνγκ.
Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κίνας - CEEC, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, ο κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε, ότι παρά τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των 16 αυτών χωρών κατά τα τελευταία χρόνια, η συνολική εικόνα που αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες δεν είναι ικανοποιητική.
«Ας συνεργαστούμε για να διπλασιάσουμε εκ νέου τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών τα επόμενα πέντε χρόνια. Μαζί θα ορίσουμε το 2014 ως έτος προώθησης των επενδύσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και θα πραγματοποιήσουμε μία σειρά ενεργειών, όπως συναντήσεις υπουργών πάνω σε θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και μία διάσκεψη για θέματα γεωργίας, προκειμένου να ενισχυθεί το εμπόριο στον τομέα», ανέφερε.
Η Κίνα, όπως διευκρίνισε, επιθυμεί την ισόρροπη ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο πλευρές «μέσω της εισαγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως το πρόβειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα προϊόντα υψηλής ανταγωνιστικότητας, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης περισσότερων Κινέζων τουριστών να επισκέπτονται χώρες της περιοχής».
«Κατά δεύτερον, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη συνεργασιών πάνω στην κατασκευή έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εδραιώσει τη συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στους τομείς των οδικών έργων και γεφυρών, της πυρηνικής ενέργειας, τα τρένων υψηλών ταχυτήτων και να προωθήσει έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα φέρουν μαζικές επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα του εμπορίου».
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων, ο Λι τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του κινεζικού χρηματοπιστωτικού προγράμματος ύψους 10 δισ. δολαρίων, είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, προσθέτοντας ότι εάν τα πρώτα σχέδια που θα υλοποιηθούν αποδειχθούν επιτυχημένα, θα επεκταθεί και η συνεργασία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Agerpres