Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν, ότι, η βιομηχανική παραγωγή, οι δαπάνες των καταναλωτών και η απασχόληση, κινήθηκαν πτωτικά τον περασμένο μήνα. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής εξαρτημάτων για κομπιούτερ, όπως της TDK Corp. και των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως της Ito-Yokado Co., σημείωναν απώλειες.

«Η κατάσταση δεν σε κάνει να είσαι αισιόδοξος», ανέφερε ο Akio Yoshino, o οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την Societe Generale Asset Management (Japan) Co., στο Τόκυο. «Τα ομόλογα, φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά από τις μετοχές», συμπλήρωσε.

Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 10,887,74 μονάδες, στις 12:47' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix έχανε 0,5%, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και των εταιρειών λιανικής πώλησης, να αποτελοόυν περισσότερο από το 1/5 των απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, όδευε να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οι μετοχές της Macquarie Infrastructure Group Ltd., σημείωναν κέρδη, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για υψηλότερο από ό,τι αναμένετο μέρισμα, στα 77,5 σεντς, την τρέχουσα χρήση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 0,9%, φθάνοντας στις 96,68 μονάδες.

Ο Philippine Stock Exchange Composite Index κέρδιζε 0,8% και σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Πτωτκά κινούντο οι δείκτες στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, ενώ κέρδη σημείωναν στις λοιπές αγορές της Ασίας.

Στην Ιαπωνία, οι δείκτες, σημείωναν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, καθώς ανησυχία επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία δείχνει να ταλαντεύεται, εδώ και 18 μήνες.

Οι κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους, από τα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών τον Ιούνιο, περιορίζοντας την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, η οποία το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε ετήσια βάση, τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.