Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 07:44

Αυστραλία: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, εμφάνισαν τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, άφησε χωρίς χρήματα τους καταναλωτές για αγορές ενδυμάτων και τροφίμων. Το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,7%, τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας στο Σύδνεϋ, μετά από άνοδο 0,7% που είχαν σημειώσει τον Σεπτέμβριο. Διαφορετική έκθεση, έδειξε, ότι, οι άδειες για την ανέγερση κτιρίων μειώθηκαν κατά 2,4% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2001.

Η μείωση των λιανικών πωλήσεων και της ανέγερσης κατοικιών, αυξάνει τις φήμες, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Το υψηλότερο κόστος των καυσίμων περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, την ίδια στιγμή, που η άνοδος σε ποσοστό της τάξης του 12% του δολαρίου της Αυστραλίας, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από τον περασμένο Ιούνιο, περιόρισε τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών, αλλά και την ανάπτυξη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

«Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων, συγκρατούν τις καταναλωτικές δαπάνες», ανέφερε ο Stephen Halmarick, οικονομικός αναλυτής της Citigroup Global Markets Australia στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι άλλο ένα απογοητευτικό στοιχείο και θα πρέπει να διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο».

Ο Halmarick, είναι ο μόνος από τους 23 οικονομικούς αναλυτές, που ερωτήθηκαν από το Bloomberg News, ο οποίος προέβλεψε μείωση των λιανικών πωλήσεων της Αυστραλίας. Κατά μέσον όρο, οι αναλυτές εκτιμούσαν, ότι οι λιανικές πωλήσεις της χώρας θα σημειώσουν αύξηση κατά 0,7%.

Η μείωση των λιανικών πωλήσεων, ήταν η πρώτη, που σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 0,9%, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχωρούσε στα 77,56 σεντς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:15' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 78,15 σεντς που ήταν, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Το δολάριο της Αυστραλίας, υποχώρησε κατά 1,2% από χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 30 Αυγούστου. Το τελευταίο τριήμερο, το νόμισμα της χώρας υποχώρησε κατά 2%, καθώς χθεσινή έκθεση έδειξε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης. Οι μετοχές της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου της Αυστραλίας, υποχωρούσαν κατά 1,2%, φθάνοντας στα 9,94 δολ. Αυστραλίας η μία και της Woolworths Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών μπακαλικής, έχαναν 1,5%, φθάνοντας στα 14,86 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25% φέτος, μετά από δύο αυξήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2003.