Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 12:10

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ θέση, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, στον κατάλογο με τις κορυφαίες επιχειρήσεις του πλανήτη διατηρεί η General Electric, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «World’s Most Respected Companies» των Financial Times/PricewaterhouseCoopers. Για άλλη μια φορά η Microsoft βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ η Toyota στην τρίτη.

Κορυφαίος επιχειρηματίας του πλανήτη ανακηρύσσεται, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Bill Gates, ενώ δεύτερος κατατάσσεται ο πρώην πρόεδρος της General Electric Jack Welch – παρ'ότι έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό – και τρίτος ο Carlos Ghosn της Nissan.

Οι αμερικανικές πολυεθνικές, μετά το πλήγμα που υπέστη η φήμη τους την εποχή των εταιρικών σκανδάλων το 2001/02, προωθούνται ξανά στις υψηλότερες θέσεις του πίνακα, και πλέον αποτελούν περισσότερες από τις μισές των 50 κορυφαίων επιχειρήσεων, για πρώτη φορά μετά το 2001. Από τις μη αμερικανικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, με έξι εταιρείες η καθεμία μέσα στις 50 κορυφαίες, ενώ έπονται η Ιαπωνία με πέντε, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία με δύο εταιρείες η καθεμία.

Φέτος, ζητήθηκε για πρώτη φορά από τα ανώτατα στελέχη που μετείχαν στην έρευνα να επιλέξουν μία προσωπικότητα του παρόντος ή του παρελθόντος που θα ήθελαν να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τους. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών ήταν ο Γουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ιησούς Χριστός, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Τζων Κέννεντυ. Πολύ ψηλά στον κατάλογο των ιδιοτήτων που οι ερωτηθέντες θαυμάζουν περισσότερο σε αυτά τα ιδεατά μέλη των Δ.Σ. τοποθετούνται το όραμα, η καινοτομία, τα ηγετικά και πνευματικά χαρίσματα, καθώς και το πνεύμα πρωτοπορίας.

Για πρώτη φορά επίσης, ζητήθηκε από ανώτατα στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων να προσδιορίσουν τις πιο καινοτόμες εταιρείες. Και οι δύο ομάδες ανακήρυξαν πρώτη τη Microsoft, και συμφώνησαν ότι οι 10 κορυφαίες θέσεις ανήκουν στις Dell, Nokia, Apple, Sony Ericsson, General Electric και IBM.

Η έβδομη αυτή διεθνής έρευνα βασίζεται στις απόψεις περίπου 1.000 ανωτάτων στελεχών σε 25 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, κι ενός επιλεγμένου αντιπροσωπευτικού δείγματος διαχειριστών κεφαλαίων, μη-κυβερνητικών οργανώσεων και σχολιαστών των ΜΜΕ, με σκοπό τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την απόκτηση εταιρικού κύρους.

Φέτος, για πρώτη φορά, στο δείγμα περιλαμβάνονται και οι απόψεις Διευθυνόντων Συμβούλων Ελληνικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι σε χωριστή ερώτηση για την εγχώρια αγορά ανέδειξαν, ως τις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας τις ακόλουθες:

1. ΤΙΤΑΝ

2. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3. ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

4. COCA-COLA 3E

5. ΦΑΓΕ

6. INTRACOM

7. ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

8. ALPHA BANK

9. EUROBANK

10. FOLLI FOLLIE

11. OTE

12. CHIPITA INTERNATIONAL

Οι ξένες κορυφαίες

Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν και πάλι στις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου των σημαντικότερων επιχειρήσεων, ενώ η μόνη μη αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα είναι η ιαπωνική Toyota.

Μια ανάλυση των 50 κορυφαίων αποκαλύπτει ότι αρκετές εταιρείες με μεγάλο κύρος έκαναν εντυπωσιακά άλματα στον πίνακα των «κορυφαίων», όπου περιλαμβάνονται οι Citigroup, Hewlett-Packard, Southwest Airlines, BP, Canon, Ikea, Boeing, Ferrari, Deutsche Bank και BHP Billiton.

Στον κατάλογο των σημαντικότερων επιχειρηματιών σε άλλες υψηλές θέσεις βρίσκονται: ο ιδρυτής της easyJet Στέλιος Χατζηιωάννου, ο Sam Palmisano της IBM, ο Donald Trump, ο Luca di Montezemolo της Ferrari, ο Leif Johansson της Volvo, ο Larry Ellison της Oracle, ο François-Henri Pinault της Pinault Printemps Redoute PPR.

Πώς λοιπόν αυτές οι μεγάλες εταιρείες καταφέρνουν να διατηρούνται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις χρόνο με τον χρόνο; Σύμφωνα με τον Kieran Poynter, Πρόεδρο της PricewaterhouseCoopers στη Μεγάλη Βρετανία «Στην ημερήσια διάταξη των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να υπάρχει το θέμα της λογικής εξισορρόπησης της διαχείρισης ρίσκων και της αξιοποίησης ευκαιριών».

Διεθνής Κατάταξη

1. GENERAL ELECTRIC

2. MICROSOFT

3. TOYOTA

4. IBM

5. COCA-COLA

6. DELL

7. WAL-MART

8. CITIGROUP

9. PROCTER & GAMBLE

10.HEWLETT-PACKARD

«Οι εταιρείες που απολαμβάνουν το υψηλότερο και μακράς διάρκειας κύρος είναι εκείνες που δεν σταματούν να καινοτομούν, να ρισκάρουν και να ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από τους σημαντικότερους ηγέτες είναι πρωτοπόροι επιχειρηματίες με όραμα, κι ότι οι κορυφαίες θέσεις για τα «ιδεώδη» μέλη Δ.Σ. καταλαμβάνονται από ιστορικές προσωπικότητες με πρωτοπόρο πνεύμα, από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Ντα Βίντσι, κι από τον ΄Εντισον μέχρι τον Τζων Κέννεντυ.»

Οι καλύτεροι επιχειρηματίες

1. Bill Gates (Microsoft)

2. Jack Welch (General Electric)

3. Carlos Ghosn (Nissan)

4. Warren Buffett (Berkshire Hathaway)

5. Michael Dell (Dell)

6. Hiroshi Okuda (Toyota)

7. Jeffrey Immelt (General Electric)

8. Carly Fiorina (Hewlett –Packard)

9. Steve Jobs (Apple)

10. Fujio Mitarai (Canon)

Οπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η PricewaterhouseCoopers, η διεθνής έρευνα με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών (CEO), διεξάγεται για έβδομη χρονιά, και φέτος τα αποτελέσματά της βασίζονται σε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις σε 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πυρήνας της έρευνας παραμένει σταθερός στον χρόνο, και στο πλαίσιό της προσδιορίζονται οι σημαντικότερες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στον πλανήτη από τους ομολόγους τους, καθώς και οι λόγοι γι’ αυτές τις επιλογές.

Επίσης, με στόχο την απεικόνιση του αυξανόμενα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις, εντοπίσαμε εκείνες που θεωρούνται άριστες σε τομείς όπως η εταιρική διακυβέρνηση, η κοινωνική ευθύνη και, για πρώτη φορά φέτος, η καινοτομία.

Τα αποτελέσματα μετρώνται βάσει του ΑΕγχΠ της εκάστοτε χώρας (το μόνο διαθέσιμο μέτρο σύγκρισης για όλους τους ερωτηθέντες). Αυτό γίνεται για να διασφαλίζεται η συνάφεια με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, και για να φαίνεται, καλώς ή κακώς, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα επιπτώσεων λόγω απόψεων που εκφέρονται στο πλαίσιο διαφορετικών οικονομιών. Αυτή η προσέγγιση ισχύει για τις έρευνες με ερωτηθέντες ανώτατα στελέχη (CEO), διαχειριστές κεφαλαίων και ΜΜΕ/ΜΗΚΥΟ.

Σημαντική είναι και η ανάλυση των αυθόρμητων λόγων που αναφέρθηκαν για τις διάφορες επιλογές, καθώς προσέφερε πολύτιμη γνώση για τους παράγοντες που καθιστούν σημαντικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Η μεθοδολογία της έρευνας προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπιστούν αλλαγές θέσης για εταιρίες σε σχέση με παλαιότερα, καθώς και τους λόγους για την κατάταξη σε συγκεκριμένη θέση. Έτσι επιτυγχάνεται μία εκτενής και αξιόπιστη απεικόνιση των απόψεων των CEO και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις σημαντικότερες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στον πλανήτη.