Η αξιολόγηση όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι θετική για την πιστωτική τους εικόνα, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιώσει τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών της ΕΕ, όπως υποστηρίζει η Moody’s Investors Service σε σημερινή της έκθεση.
Η αξιολόγηση όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι θετική για την πιστωτική τους εικόνα, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιώσει τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών της ΕΕ, όπως υποστηρίζει η Moody’s Investors Service σε σημερινή της έκθεση.
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα οδηγήσει επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση των πιστωτικών συνθηκών σε πολλές τράπεζες, ιδίως τις πιο αδύναμες. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες της ΕΕ, ορισμένα βασικά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, όπως το όριο της κεφαλαιακής απαίτησης για τα τεστ κοπώσεως, η αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών στην ευρω-περιφέρεια, οι παράμετροι για τις τράπεζες για την αντιμετώπιση τυχόν κεφαλαιακού ελλείμματος, και διορθωτικά μέτρα - συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης- αν οι τράπεζες υπολείπονται σχετικά με τα διορθωτικά κεφαλαιακά μέτρα.
Όπως σημειώνεται, η ΕΚΤ ξεκίνησε επίσημα την αξιολόγησή της στις 23 Οκτωβρίου πριν από την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για την εποπτεία στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τον Νοέμβριο του 2014. Για πρώτη φορά, οι μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να εκτιμηθούν συλλογικά από το ίδιο πρότυπο, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής προσέγγισης για την ποιότητα του ενεργητικού, με την εναρμόνιση του ορισμού των βασικών δεικτών, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Moody’s υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είναι πιθανό να βελτιώσει τη διαφάνεια των τραπεζικών ισολογισμών, οι οποίοι δεν είναι προς το παρόν συγκρίσιμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην εμπιστοσύνη της αγοράς.
Ο οίκος πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ή τα αποθεματικά τους , να μειώσουν στοιχεία του ενεργητικού τους ή να λάβουν άλλα μέτρα , ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης και του ελέγχου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει επίσης την μόχλευση των τραπεζών, τη ρευστότητα και τις δομές χρηματοδότησης .
Η Moody’s επισημαίνει πάντως πως η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει δημόσια τις βασικές λεπτομέρειες για την αξιολόγηση , όπως το όριο και τον ορισμό του κεφαλαίου που θα χρησιμοποιήσει στα stress tests, και πώς ακριβώς θα αξιολογήσει την έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα άλλων χωρών. Η ΕΚΤ πρέπει να εξισορροπήσει δύο ανταγωνιστικά κίνητρα : να αναδείξει τις ανησυχίες φερεγγυότητας στις ασθενέστερες τράπεζες για την οικοδόμηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ωστόσο , αυξάνοντας τις ανησυχίες αυτές , χωρίς διαθέσιμα backstops για τις πληγείσες τράπεζες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβλητότητα στην αγοράς .
Η Moody’s αναμένει ότι οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης θα ζημειωθούν εάν οι τράπεζες θεωρηθούν ότι έχουν έλλειμμα κεφαλαίων και δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, bail-in μέτρα που να περιλαμβάνουν τους ανώτερους πιστωτές είναι λιγότερο πιθανά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, καθώς α) θα διαταραχθεί η πρόσβαση των τραπεζών σε κεφάλαια και στη χρηματοδότηση των τραπεζών της ΕΕ, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη και β) μπορεί να υπάρξουν νομικά εμπόδια σε περιπτώσεις όπου οι τράπεζες εξακολουθούν να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις και δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.