Σημαντική υποχώρησαν σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας στην Ασία -την πρώτη περιοχή που έγιναν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, μετά τη σύναψη της συμφωνίας στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σημαντική υποχώρησαν σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας στην Ασία -την πρώτη περιοχή που έγιναν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, μετά τη σύναψη της συμφωνίας στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρέντ υποχώρησε κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%.
Αντίστοιχα η τιμή του ελαφρού αργού (WTI), έπεσε κατά 89 σεντς ή περίπου 1%, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά πετρελαίου παρακολούθησε στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Σε περίπτωση που κατέληγαν σε συμφωνία, αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και συνεπώς να οδηγήσει στην επιστροφή του χαμένου από τις διεθνείς αγορές ιρανικού πετρελαίου που υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος της συμφωνίας για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου θα περιοριστεί διότι προς το παρόν και έως την οριστική συμφωνία- και όχι την ενδιάμεση- οι περισσότερες από τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν», δήλωσε ο Βίκτορ Σουμ διευθυντής της IHS Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμη ότι η αύξηση των εξαγωγών του Ιράν, εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων στον εν λόγω τομέα, θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από τη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο χώρες εξάλλου ανήκουν στο καρτέλ του ΟΠΕΚ. Η συμφωνία «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξαφνική ροή ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, διότι το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και η αύξηση της ποσότητας του πετρελαίου από την Τεχεράνη θα είναι στο πλαίσιο της ποσόστωσης που ορίζει το καρτέλ», σημείωσεο Στιούαρτ Ίβ της OM Financial.
Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες τιμές περιλαμβάνουν «πριμοδότηση» στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μεταξύ 5 και 10 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτή η «υπεραξία» στη διεθνή τιμή του πετρελαίου σχετίζεται με την κατάσταση στο Ιράν και τη γεωπολιτική αστάθεια που δημιουργεί στη Μέση Ανατολή.
Μετά από πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι 5+1 μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία δέχεται να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο