Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν τη πιθανότητα παροχής φθηνών δανείων στις κυβερνήσεις που είναι στο ευρώ, ως κίνητρο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού.
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν τη πιθανότητα παροχής φθηνών δανείων στις κυβερνήσεις που είναι στο ευρώ, ως κίνητρο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού.
Αυτό αναφέρει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο της Ε.Ε. που έχει στην κατοχή του εγγραφο το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανέναρξη της συζήτησης περί αναδιανεμητικής ένωσης.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν διευκρινίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των δανείων. Αναφέρεται μόνον σε μία ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο και προέβλεπε είτε την άμεση συμβολή κυβερνήσεων, είτε την δημιουργία ενός νέου πόρου ή ταμείου.
Το έγγραφο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, προετοιμάσθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.
Τι θα είναι αυτά τα δάνεια
Τα δάνεια αυτά μπορεί να αποτελούν μέρος των λεγόμενων συμβατικών διευθετήσεων: νομικά δεσμευτικών συμβάσεων με συγκεκριμένους όρους για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και με συγκεκριμένους δείκτες η επίτευξη των οποίων θα συνεπάγεται την εκταμίευση των δόσεων ενός συμφωνημένου δανείου.
Τα δάνεια αυτού του είδους θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς θα προσφέρονται με επιτοκιακό κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτά των αγορών. Υπ' αυτήν την έννοια θα μπορούν ως ένα βαθμό να χαρακτηριστούν επιδοτούμενα. Επιπλέον, θα σημαίνουν την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων για τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη αλλά και ως ένα βαθμό την αναδιανομή κεφαλαίων — κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται παγίως τα τελευταία χρόνια.
Προϋποθέσεις για την εξασφάλιση δανειοδότησης
Για να διασφαλίζεται ότι μια κυβέρνηση θα εκπληρώνει τους όρους του δανείου, αυτό θα αποπληρώνεται σε δόσεις και τα χρεολύσια θα καταβάλλονται μόνον μετά το τέλος της συμφωνημένης περιόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Εάν οι όροι παραβιάζονται η ευρωζώνη θα μπορεί να αναστέλλει
Για να εξασφαλίσει μια χώρα ένα τέτοιο δάνειο θα πρέπει να συγκροτήσει δεσμευτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα λάβουν την έγκριση της υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης.
Το μέγεθος του δανείου δεν θα συνδέεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων και το δάνειο θα παρέχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στήριξης της οικονομίας. Δεν είναι σαφής η διάρκεια των δανείων ή το εάν και κατά πόσον θα υφίσταται ένα όριο στο μέγεθος των χορηγήσεων
Σημειώνεται ότι στα δάνεια αυτά δεν θα έχουν πρόσβαση χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες ή ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο χώρες όπως η Ιρλανδία, που βγαίνουν από το πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να εξαιρεθούν.
Κενά όσον αφορά την πηγή χρηματοδότησης
Δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια στην πρόταση για την πηγή χρηματοδότησης των δανείων. Μία πιθανότητα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές και κατόπιν να την διοχετεύει σε ένα κράτος μέλος υπό μορφή δανεισμού, αν και το ακριβές πλαίσιο και η διαδικασία προφανώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισήμαναν ότι η έλλειψη σαφήνειας για τον τρόπο χρηματοδότησης είναι η σημαντικότερη αδυναμία της πρότασης και πρόσθεσαν ότι οι συζητήσεις για αυτό το σχέδιο μπορούν να προχωρήσουν μόνον εάν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters