Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 10:20

Ιρλανδία: «Καμπανάκι» για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Για κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ιρλανδίας προειδοποιεί το ανεξάρτητο δημοσιονομικό παρατηρητήριο της χώρας. Όπως αναφέρει, η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια για λάθος, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στο όριο που θέτει η Ε.Ε. για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2015, και υπάρχει μια πιθανότητα στις δύο να αποτύχει.

Για κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ιρλανδίας προειδοποιεί το ανεξάρτητο δημοσιονομικό παρατηρητήριο της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η χώρα δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για λάθος, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2015, και υπάρχει μια πιθανότητα στις δύο να αποτύχει.

Η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία εκπλήρωσε όλους τους σημαντικούς στόχους της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης, υποστηρίζει πως είναι σε καλό δρόμο για να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, ακριβώς κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. και κάτω από το 7,3% το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η απόφασή της τον περασμένο μήνα να μειώσει τη λιτότητα στον προϋπολογισμό του 2014 κατά 20% και οι αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης την καθιστούν πολύ ευάλωτη σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή σε μια μείωση των φορολογικών εσόδων, εκτιμά το ιρλανδικό παρατηρητήριο.

Με βάση το ιστορικό της πορείας της ανάπτυξης στην Ιρλανδία, το παρατηρητήριο εκτιμά ότι η πιθανότητα να μην ανταποκριθεί η χώρα στον στόχο του ανωτάτου ορίου ελλείμματος 3% που θέτει η Ε.Ε. το 2015 έχει αυξηθεί από περίπου 1 προς 3 σε 1 προς 2.

Πηγή: Reuters