Οι θεσμικοί έχουν πετύχει αυτή τη βδομάδα να κινούν τους βασικούς δείκτες τιμών σε στενό εύρος, και ενώ χθες υποστηρίξαμε πως τεχνικά πλησιάζει η ώρα που θα σπάσει αυτή η δυναμική τίποτε δεν έδειξε στο ταμπλό πως τελειώνει η συσσώρευση.
Οι θεσμικοί έχουν πετύχει αυτή τη βδομάδα να κινούν τους βασικούς δείκτες τιμών σε στενό εύρος, και ενώ χθες υποστηρίξαμε πως τεχνικά πλησιάζει η ώρα που θα σπάσει αυτή η δυναμική τίποτε δεν έδειξε στο ταμπλό πως τελειώνει η συσσώρευση.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν ελαφρώς αρνητικό όταν έκλεισαν οι συναλλαγές στο ΧΑ, αλλά κατόπιν τα δεδομένα που στήριξαν την άνοδο στην Wall Street επηρέασαν και το τέλος των συναλλαγών στην ευρωζώνη που διεξήχθησαν σε κλίμα αισιοδοξίας. Στις ΗΠΑ είχαμε για πρώτη φορά κλείσιμο του Dow πάνω από τις 16.000 μονάδες, επίπεδα που προσέγγισε μερικές φορές πρόσφατα, αλλά ποτέ δεν τα πέρασε σε κλείσιμο, κάτι που έγινε μόλις χθες. Στην Ασία η εικόνα είναι ενδεικτική της είσπραξης των αισιόδοξων μηνυμάτων που εξέπεμπε η Νέα Υόρκη χθες.
Αυτό που παραδέχονται όλοι είναι η μαεστρία με την οποία οι ξένοι θεσμικοί που έχουν μεγάλη συνεισφορά στις ημερήσιες συναλλαγές του ΧΑ κινούν τις τιμές των μετοχών που τους ενδιαφέρουν. Η συσσώρευση μπορούσε, χωρίς τη χθεσινή άνοδο κόντρα στην κάθοδο των αγορών της ευρωζώνης, να έχει μηδενικό ή και αρνητικό αποτέλεσμα. Αλλά παρά το ψαλίδισμα των κερδών οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη μικρότερα του 1% και συνεπώς μικρή ήταν και η μεταβολή των βασικών δεικτών σε 4 συνεδρίες.
Οι πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι σχετικές με την πρόοδο που εμφανίζουν οι προσπάθειες εξυγίανσης στις οικονομίες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης εκτός του προγράμματος της Ελλάδας, γιατί σε αυτό ακόμα συζητούνται δεσμεύσεις που εκκρεμούν από τον έλεγχο του Ιουνίου. Οι αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα και την απουσία αναπτυξιακών προοπτικών θα διεκδικήσουν μια πολιτική απόφαση για χαλάρωση του προγράμματος που πιθανά δεν θα δεχθούν οι εταίροι και δανειστές αφήνοντας τη συζήτηση να συνεχίζεται επί μήνες.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας η αγορά της Αθήνας αποκτά μια γοητεία που έχει σχέση με την απόδοση που μπορεί να προσφέρει μια επένδυση υψηλού κινδύνου αλλά σε νόμισμα χαμηλού. Οι Θεσμικοί που τοποθετήθηκαν στο ΧΑ από το 2012 και μετά δεν βλέπουν ως τιμή στόχο τις 410 μονάδες για τον 25άρη και ειδικά εκείνοι που αγόρασαν φέτος από το καλοκαίρι και μετά φιλοδοξούν να πουλήσουν τις θέσεις τους σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες. Φυσικά υπάρχει και η είσοδος των παθητικών Αμοιβαίων την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου αλλά αυτή αφορά στους traders των παραγώγων που ωστόσο δεν απλώνουν τα στοιχήματά τους με ευκολία πάνω από τις 385 μονάδες και οι πολύ ριψοκίνδυνοι φθάνουν ως τις 410.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ο Dow έκλεισε πάνω από τις 16.000 για πρώτη φορά την Πέμπτη, έπειτα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μια σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας και πληθωρισμό ελεγχόμενο.
Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα οδήγησαν την αγορά στην πρώτη ημέρα της ανόδου μετά από τρεις συνεδρίες με πτώση. Ο Dow Jones Industrial Average σκαρφάλωσε 109,17 μονάδες, ή 0,69%, για να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ των 16.009,99 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 14,48 μονάδες, ή 0,81%, για να τερματίσει στις 1.795,85 και ο Nasdaq Composite Index αναρριχήθηκε 47,89 μονάδες, ή 1,22%,διαμορφούμενος στις 3.969,16.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές.
Ευρώπη
Μικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοχεία για την Ευρωζώνης, ενώ τα καλά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών, περιόρισαν τις επενδυτικές ανησυχίες. O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 51,5 τον Νοέμβριο, από 51,9 τον Οκτώβριο, αιφνιδιάζοντας την αγορά, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 52. Η ένδειξη αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,07% καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες πως η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής χάνει έδαφος. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε αμετάβλητος, ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε 0,07% χαμηλότερα, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,34%, ο ΙΒΕΧ έκλεισε στο +0,42% ενώ 0,61% ήταν τα κέρδη για τον FTSE MIB.
Ο γαλλικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ήταν επίσης χαμηλότερος των εκτιμήσεων, και διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες το Νοέμβριο, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Ο σύνθετος PMI της Γερμανίας, αντίθετα, σημείωσε αύξηση τον Νοέμβριο στις 54,3 μονάδες, από 53,2 τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η γερμανική οικονομία έχει μπει σε ρυθμό σταθερής ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Τεχνική ανάλυση
Καμία αλλαγή από τις παρατηρήσεις των προηγούμενων ημερών. Η θέση της στήλης για τους τακτικούς αναγνώστες είναι γνωστή. Η αγορά της Αθήνας είναι, σε αυτή τη φάση, μια αγορά που αξίζει να προσεγγίζεται επενδυτικά με βάση το momentum των μετοχών.
Με τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση σε εξέλιξη, το momentum βοηθά στην αναγνώριση των νικητών μιας αγοράς και των «ηττημένων». Η δε κερδοφόρα στάση είναι, για αυτή την περίπτωση, η ενίσχυση θέσεων στους νικητές και η ρευστοποίηση θέσεων στους ηττημένους από την επενδυτική αδιαφορία τίτλους. Αυτή τη βδομάδα που σήμερα ολοκληρώνεται οι ως τώρα νικητές είναι οι ΤΙΤΚ +8,31% (χθες +2,63%), ΜΠΕΛΑ +7,50% (χθες +0,94%) και ΔΕΗ +5,41% (χθες +2,28%) και ακολουθούν με κέρδη μεγαλύτερα του 25άρη οι ΕΤΕ +3,12% (χθες +4,12%), ΦΡΙΓΟ +2,40% (χθες -0,16%), ΕΧΑΕ +2,32% (χθες +1,21%), ΕΥΠΡΟ +2,02% (χθες -1,38%), ΕΕΕ +1,87% (χθες -0,70%), ΕΛΠΕ +1,68% (χθες +0,11%) και ΜΙΓ +1,17% (χθες +3,33%).
Στο ΧΑ
Επειδή δεν αλλάζουμε τις εκτιμήσεις μας και το είδος των παρατηρήσεων που δηλώνουμε πως χρησιμοποιούμε αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες έσφιξαν τη διακύμανση του 25άρη οι θεσμικοί και ως προς το ελάχιστο ημέρας αλλά και ως προς το μέγιστο. Ήταν η πρώτη συνεδρία μετά από πέντε με το μέγιστο ημέρας να μην ξεπερνά την τιμή του ΚΜΟ30 ημερών και αυτό έγινε αντιληπτό από τους επενδυτές των παραγώγων που έδωσαν τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου στις 381,75 μονάδες και της επόμενης σειράς στις 382,00 με τον υποκείμενο λίγο πάνω από τις 380. Περιμένουμε πως θα επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες τους για την βραχυπρόθεσμη τάση όπως την αποτύπωσαν στα calls όπου δεν έκαναν όγκους περιμένοντας ακόμα καλύτερες συνθήκες σήμερα ενώ στα puts το ενδιαφέρον με σχετικά καλούς όγκους και αρνητικές μεταβολές αφορούσε τιμές εξάσκησης από τις 340 ως τις 380 μονάδες.
Σήμερα
Σήμερα ο Nikkei του Τόκιο κέρδιζε 1,2%, κάνοντας μια τροχιά σπάνια με 10% ανοδικό ράλι σε μόλις 11 συνεδρίες, θέτοντας θέμα για μια εκ νέου εγγραφή υψηλού έτους κατόπιν της κορύφωσης στο 2013 στις 15.942 μονάδες. Στο τέλος όμως εξατμίστηκαν τα κέρδη του.
Ο Nikkei και το γιεν βαδίζουν με αντίθετο βήμα για μήνες, με κάθε ράλι του δείκτη μετοχών να αποτελεί ένα σήμα για τους κερδοσκόπους να ξεπουλάνε το γιεν. Ένα χαμηλότερο νόμισμα υπόσχεται στη συνέχεια να ενισχύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές και τα κέρδη, υποστηρίζοντας την περαιτέρω άνοδο των μετοχών.
Έτσι, το δολάριο ΗΠΑ έφθασε να αγοράζεται με πάνω από 101,20 γεν, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο και ήταν το πράσινο φως για να αγοράσουν οι επενδυτές μετοχές. Το ευρώ αναρριχήθηκε στα 136,54 γεν, υψηλά επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2009. Ο Haruhiko Kuroda επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας έδωσε τις ευλογίες του για την πορεία του ιαπωνικού νομίσματος, λέγοντας ότι το γιεν δεν ήταν υπερβολικά χαμηλά και δεν υπήρχαν σημάδια μιας φούσκας στις αγορές για τις μετοχές.
Οι αυστραλιανές μετοχές έκαναν το δείκτη και αναπήδησε 0,8% μετά από μια αλυσίδα με τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις. Τόσο η αγορά μετοχών στη Νότια Κορέα και στο Χονγκ Κονγκ κέρδιζαν 0,6% και ο δείκτης για τις μετοχές MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4% σήμερα, μετά από πτώση 1,4%, την Πέμπτη.
Στις αγορές εμπορευμάτων, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε κοντά 110 δολάρια το βαρέλι αφού πήδηξε πάνω από 2 δολάρια την Πέμπτη και βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του σε περισσότερο από ένα μήνα.
Το ράλι τροφοδοτήθηκε από μια απότομη κίνηση στις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά τις ειδήσεις για εξάντληση των αποθεμάτων και δυσλειτουργίες των διυλιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βοήθησαν στη δημιουργία τιμών στήριξης, ενώ οι traders επιφυλάσσονται επίσης έχοντας το ένα μάτι στις συνομιλίες μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ελπίδες μιας συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Στις ΗΠΑ η τιμή πετρελαίου υποχώρησε 28 σεντς, αλλά αυτό ακολούθησε μια αύξηση ύψους 1,59 δολαρίων στη διάρκεια της νύχτας.
Ξένοι αναλυτές
S&P: Το Δυσάρεστα Μαθηματικά επί της αύξησης της κατανάλωσης ως προς το ΑΕΠ της Κίνας
Η ανάγκη της Κίνας για να εξισορροπήσει την οικονομία της, μακριά από τις επενδύσεις και με κατεύθυνση στην κατανάλωση είναι γνωστή. Επίσης ευρέως γνωστό είναι η συνταγή της πολιτικής για την εν λόγω αναπροσαρμογή : Να δώσει περισσότερο επιτόκιο και ευελιξία επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών, να προβεί στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, και να υποχρεώσουν τις κρατικές επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλότερα μερίσματα στο κράτος. Αλλά πώς η οικονομία μέσα από αυτά θα κάνει τη ρύθμιση για να έχει ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που να προέρχεται από τις δαπάνες των καταναλωτών; Λιγότερο δημοσιότητα έχουν οι μηχανισμοί για το πώς η κινεζική οικονομία θα κινηθεί με ένα υψηλότερο ποσοστό της κατανάλωσης προς το ΑΕΠ , και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να ακολουθήσει. Παρά το ρεκόρ της εντυπωσιακής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, η κινεζική οικονομία θεωρείται ευρέως ότι έχει διαρθρωτικές αδυναμίες. Συγκεκριμένα , η Κίνα επενδύει πάρα πολύ, μεγαλώνει πολύ γρήγορα, εξοικονομεί πάρα πολύ και, συνεπώς, καταναλώνει πολύ λίγο. Ο πρώην πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε με την περίφημη φράση του ότι το μοντέλο της Κίνας ήταν «ασύμμετρο, ασυντόνιστο και μη βιώσιμο».
Barclays: Τα υποστηρικτικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ανελκυστήρας για τις αγορές
Οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές μετοχών παρακολούθησαν τα χρηματιστήρια των βαδίζοντας υψηλότερα σήμερα. Με εξαίρεση την Κίνα, οι ασιατικές αγορές μετοχών είχαν ράλι από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.
Τα σημερινά δεδομένα εστιάζονται στην ευρωζώνη, με το γερμανικό IFO να αναμένεται ενώ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προγραμματιστεί να μιλήσει. Αναμένουμε ο δείκτης IFO του Νοεμβρίου περί του επιχειρηματικού κλίματος να συγκρατηθεί στα επίπεδα του Οκτωβρίου. Αυτό ακολουθεί τη χθεσινή εγγραφή ενός υψηλού 10 μηνών του σύνθετου PMI στη Γερμανία, σηματοδοτώντας αύξηση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου 0,5 %.
Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μπορούσαν δυνητικά να διπλασιασουν τις τιμές των βασικών δεικτών τους σε πέντε χρόνια . Όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα του τιμής / λογιστική αξία και κυκλικά προσαρμοσμένο λόγο P/E , έχουν ιστορικά υπερδιπλασιάσει τα συνολικά οφέλη στα επόμενα πέντε έτη. Σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των κερδών, αυτό ενισχύει τη σύσταση μας overweight στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την άποψή μας ότι οι το καλάθι των μετοχών από όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να παρέχει ως 27% συνολικά κέρδη για το 2014.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα σηκώσουν το 2014 το βάρος στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, την ώρα που η αγορά βυθισμένη στον έκτο χρόνο ύφεσης αναζητά εναγωνίως τη ρευστότητα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα λουκέτα και «έκρηξη» της ανεργίας, ενώ στο χώρο των ακινήτων τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φόρων.
Χαμηλούς τόνους τηρεί η κυβέρνηση έναντι του μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους των ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αφενός διότι, όπως σημειώνουν υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία, αφετέρου διότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να συνεχίζεται επί μακρόν η συζήτηση για την ανάγκη λήψης ή μη νέων μέτρων.
Στη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας προχώρησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης και εκτίμησε ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών μας αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Ράις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, στην ουσία επανέλαβε ό,τι είχε ειπωθεί στην ανακοίνωση της τρόικας, ότι δηλαδή οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, σημείωσαν «σημαντική πρόοδο», ήταν «παραγωγικές και εποικοδομητικές», θα συνεχιστούν από τις έδρες τους για τα «εκκρεμούντα θέματα».
Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει η τρόικα σε χθεινή ανακοίνωσή της αλλά τονίζει πως παραμένουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα. «Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες, σημειώνει η τρόικα, προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Μήνυμα προς την Ελλάδα να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, έστειλε από τη Χάγη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται «νέες θυσίες από τους Έλληνες». Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Τα Νέα» στο τέλος ομιλίας του, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θεωρεί μονόδρομο προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
Σημαντική αύξηση κατά 18,4 δισ. ευρώ παρουσίασε το δημόσιο χρέος στο γ’ τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2012, καταδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από δύο «κουρέματα». Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αναδεικνύει και την αποτυχία της τρόικας και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους που ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος από το πρώτο μνημόνιο, το Μάιο του 2010, ενώ εφιαλτικές είναι οι λήξεις ομολόγων για την προσεχή πενταετία.
Κλίμα αντιπαράθεσης επικράτησε σήμερα στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Την ίδρυση γραφείο του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την προσέλκυση Τούρκων τουριστών προς τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, εγκαινιάζοντας την 29η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia».
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να σταθεί σύντομα η χώρα στα πόδια της ξανά. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 9,4%, ένα ποσό υψηλότερο κατά 1,7% από τον πληθωρισμό του τελευταίου δωδεκαμήνου, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι αυτές οι δαπάνες είναι υπερβολικές.
Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονται την Πέμπτη στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί. Όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική υπογραφής συμφωνίας εντός της ημέρας, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών απάντησε λακωνικά: «Προς το παρόν όχι. Για όσο διάστημα δεν υπάρχει η προοπτική συμφωνίας, δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα έρθουν στη Γενεύη», πρόσθεσε ο κ. Αραγσί μετά το πέρας των συζητήσεων το απόγευμα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Την απόφασή της να μην προχωρήσει στην υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους και να διακόψει τις σχετικές προπαρασκευαστικές διαδικασίες ανακοίνωσε η Ουκρανία. Αντιθέτως, η ουκρανική κυβέρνηση σημείωσε ότι θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία, ώστε μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών να βελτιωθεί η κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.