Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 17:44

Κομισιόν: Δεν τίθεται θέμα διακοπής των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα

Δεν τίθεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέμα διακοπής των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής, σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποτύχει να συμμορφωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις Επιτρόπου της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, παρουσιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής πολιτικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας, η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κύρωση από τη δημόσια αποδοκιμασία που υπέστη η χώρα, ενώ παράλληλα σημείωσε την αξιολόγηση διεθνούς οργανισμού που αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Η εκπρόσωπος, αφού αναφέρθηκε στην στενή και συνεχιζόμενη καλή συνεργασία που υπάρχει πλέον ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, επέμεινε εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη «να γυρίσουμε σελίδα και να στραφούμε προς το μέλλον διασφαλίζοντας ότι δεν επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα».

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εξαλειφθούν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των δημοσιονομικών στοιχείων και να υπάρξει πλήρης προσαρμογή στις κοινοτικές προδιαγραφές, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της ότι, μετά τις διευκρινίσεις που θα δοθούν από ελληνικής πλευράς, θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων τάξης.

Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των ευθυνών για το πρόβλημα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, η εκπρόσωπος είπε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές, κάνοντας όμως παράλληλα λόγο για ευθύνες τόσο της Eurostat, που δεν έδωσε την απαιτούμενη πολιτική διάσταση, περιορίζοντας τη δράση της στις τεχνοκρατικές πτυχές της υπόθεσης, όσο και των κρατών μελών που ήταν ενήμερα. Η εκπρόσωπος προσέφερε πάντως κάλυψη στην Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία ουδέποτε τής είχαν κοινοποιηθεί για επικύρωση.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων