Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 11:26

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα  812 εκατ. ευρώ φέτος προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και ο οποίος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει για φέτος ο Προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και ο οποίος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.

Προβλέπει επίσης επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% φέτος και μείωση της ανεργίας, σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5% το 2014 από 25,5% φέτος.

Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2013 είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από περίπου ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Όσον αφορά στην ύφεση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό Προϋπολογισμό, και ύφεσης 6,4% το 2012.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται. «Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό», είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, με το μέσο ποσοστό της να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 25,5%, ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία, παραμένοντας ο χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Επίσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει μάλιστα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, και το κόστος δανεισμού μειώνεται, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 κρίνεται ικανοποιητική, τόσο ως προς την αξιοποίηση των πόρων σε σχέση με τον μέσο όρο απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και ως προς το στόχο που απορρέει από το Πρόγραμμα Στήριξης.

Τέλος, και οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011, υλοποιήθηκαν 12 έργα αποκρατικοποιήσεων, με συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, ανέφερε επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα περιορισθεί στις 2,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 6,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2012.

Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2012.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης πως περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του. Αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διευκρίνισε.

Ψήφιση στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη το στικάκι με τον Προϋπολογισμό και ζήτησε να οριστούν ημερομηνίες για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 25 Νοεμβρίου σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια θα γίνει σε πέντε συνεδριάσεις, δηλαδή στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου. 

Ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο» και διαβεβαίωσε πως δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.