Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 18:57

Κάτω το πετρέλαιο, πάνω οι μετοχές

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα. Θετικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία η απότομη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» ύστερα από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των εβδομαδιαίων πετρελαϊκών αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στα 48 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 2,3% ή 1,13 δολάρια έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν επίσης τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις καταναλωτικές δαπάνες Οκτωβρίου και τη βιομηχανική δραστηριότητα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών εξακολουθεί να σκιάζει η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και την εταιρική κερδοφορία.

Το ευρώ κατέγραψε σήμερα και νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας μέχρι τα 1,3335 δολάρια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984915.htm . Η ξέφρενη πορεία του ενιαίου νομίσματος σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών πετρελαίου οδήγησε σε πτώση το Νοέμβριο - για τέταρτο διαδοχικό μήνα - το δείκτη PMI για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984866.htm .

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το 2005, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984929.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.735,7 μονάδες (0,69%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.796,71 μονάδες (1,14%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.186,03 (1,45%).

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Pfizer επαναβεβαίωσε την εκτίμησή της για αύξηση των εσόδων της κατά τουλάχιστον 20% στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Οι μετοχές των εταιρειών Novartis και GlaxoSmithKline ενισχύθηκαν κατά 1,83% και 1,18% αντιστοίχως. Κέρδη άνω του 1% κατέγραψε και ο τίτλος της AstraZeneca.

Η μετοχή της Philips ενισχύθηκε κατά 1,3%. Η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω της επενδυτική της σύσταση για την ολλανδική μετοχή σε «αγορά» από «διακράτηση».

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχική τιμή της ιταλικής TIM αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Η άνοδος αυτή αποδόθηκε στην έντονη φημολογία ότι επίκειται συγχώνευση της εταιρείας με τη μητρική Telcom Italia.

Τέλος, ο τίτλος της Moet Hennessy Louis Vuitton ενισχύθηκε κατά 1,5%. Η μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο προέβλεψε σήμερα διπλασιασμό των κερδών της την επόμενη πενταετία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984853.htm .