Κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας πολιτικής ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι η ήπια προσαρμογή χρειάζεται χρόνο, διότι τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ στρατηγική της κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας πολιτικής ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι η ήπια προσαρμογή χρειάζεται χρόνο διότι τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν.
Έχουμε περιθώρια πρόσθεσε κ. Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω του 3% το 2005 αλλά παράλληλα υπενθύμισε ότι παρέχεται η δυνατότητα να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος και το 2006.
«Δεν θα αιφνιδιάσουμε αρνητικά κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.
Ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα στοιχεία που διαβιβάζονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat για το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος κλπ.
Ο κ. υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ορισμένα μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν «κοινωνοί και ηθικοί αυτουργοί» των πλαστών στοιχείων που διαβιβάζονταν στην Ε.Ε..
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι η πολιτική της διαφάνειας που εισήγαγε η κυβέρνηση, δικαιώθηκε απόλυτα από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat αλλά και τους υπουργούς που συμμετέχουν στα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε. Σημείωσε επίσης πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη στενή συνεργασία της παρούσας κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της διαφάνειας.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως η υπόθεση «απογραφή» δεν θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόσθεσε ότι η προειδοποιητική επιστολή που θα διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αφορά στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από το 1997 έως το 2003 και θα περιλαμβάνει και το αίτημα διασφάλισης της αξιοπιστίας των στοιχείων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. υπουργός σημείωσε ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα είναι η μόνη αρμόδια για τη διαβίβαση στοιχείων στην Eurostat, ενώ παράλληλα θα ξεκαθαριστούν οι σχέσεις μεταξύ της ΕΣΥΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη φορολογία και την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του 2005 θα υπάρχει ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, θα εφαρμοστεί το φορολογικό, ενώ διευκρίνισε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία των ακινήτων θα εφαρμοστεί από το 2006.
«Ξεκαθαρίσαμε το παρελθόν και τώρα θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα από το νέο φορολογικό νόμο και τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη (αναπτυξιακό).
Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο έντυπο (Ε9) που θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους, είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια σωστή απεικόνιση των ακινήτων και των κατόχων τους, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος στα ακίνητα και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι αμέσου εφαρμογής και θα δοθεί χρόνος προσαρμογής.
Tέλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό , ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο «νόμος Ρέππα» παρουσιάζει κενό ως προς τη χρηματοδότηση του συστήματος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας στο θέμα αυτό. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα θέμα εργοδοτών και εργαζομένων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν θα παρέμβει.
Πηγή ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων