Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 16:55

ATE: Ανακοίνωση - απάντηση σε ρεπορτάζ για τις οφειλές αγροτών

Ανακοίνωση για το θέμα των οφειλών αγροτών με αφορμή ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού την 1/12/2004, στο οποίο γινόταν λόγος για οφειλές αγροτών και για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τους στην περιοχή του Ορχομενού, εξέδωσε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Αγροτική Τράπεζα, ειδικά για την περιοχή του Ορχομενού, οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών για τα πανωτόκια ανήλθαν σε 326, που αφορούν συνολικά 662 δάνεια. Σήμερα έχει απαντηθεί το 86% των αιτήσεων, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 225 δάνεια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΤΕ, η συνολική οφειλή, προ της εφαρμογής του Νόμου, ανέρχονταν σε 1.545.075 ευρώ, ενώ η συνολική οφειλή μετά τη ρύθμιση των πανωτοκίων σε 258.495 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, συνεχίζει η ανακοίνωση, διαγράφονται σε βάρος της ΑΤΕ συνολικές οφειλές 1.286.580 ευρώ ή ποσοστό 83,27% των συνολικών οφειλών των αγροτών.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΤΕ παραθέτει και στοιχεία για τους συγκεκριμένους οφειλέτες που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ:

· Για τον πρώτο: διαγράφονται στο 100% οι υφιστάμενες οφειλές του και αποδεσμεύεται από υποθήκες το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του.

· Για τον δεύτερο: διαγράφεται το 82% του συνόλου των οφειλών του. Το υπόλοιπο ρυθμίζεται για 10 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 5%.

· Για τον τρίτο: διαγράφεται το 70% του συνόλου των οφειλών του. Το υπόλοιπο ρυθμίζεται για 10 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 5%.

Σημειώνεται τέλος, ότι σε περίπτωση ολικής διαγραφής των χρεών, ύστερα από την εφαρμογή του Νόμου 3259/2004, η Αγροτική Τράπεζα προβαίνει σε άρση υποθηκών στα ακίνητα των οφειλετών της, ενώ σε περίπτωση ρύθμισης της οφειλής, η τράπεζα προχωρεί σε αναλογική μείωση των διασφαλίσεών της.