ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.751,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,33%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.811,45 μονάδες με κέρδη 0,39% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.216,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,73%.
Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI ενισχύθηκε κατά 1,09% φθάνοντας τις 5.569,30 μονάδες. Η μετοχή της ασφαλιστικής Swiss Life σημείωσε άνοδο 4,5%.
Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των αερομεταφορών επωφελούμενος από την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στα 43,35 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 4,7% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.
Οι μετοχές της βρετανικής British Airways και της γερμανικής Lufthansa ενισχύθηκαν κατά 3,5% και 3,2% αντιστοίχως. Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 4,7%, σημείωσε η μετοχική τιμή της Ryanair. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της επιβατικής της κίνησης κατά 9,8% το Νοέμβριο.
Αντιθέτως, η «βουτιά» των τιμών του «μαύρου χρυσού» πυροδότησε ρευστοποιήσεις σε μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου. Η μετοχή της βρετανικής British Petroleum υποχώρησε κατά 3,20%, ενώ η γαλλική Total απώλεσε 2,11%. Ο τίτλος της ιταλικής Eni κατέγραψε απώλειες 1,6%.
Εκτός από την περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου θετικά επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street αργά το απόγευμα.
Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ, το οποίο σήμερα κατέγραψε και νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Λόγω της σημαντικής ανόδου του ευρώ και των υψηλών τιμών πετρελαίου η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 2%.
Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αναθεώρησε παράλληλα στο 1,9%, από 2,3%, την προηγούμενη εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2005, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αύξησε επίσης στο 2%, από 1,8%, την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ