Σε οριζόντια και επώδυνα μέτρα θα αναγκαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση εφόσον ο πήχης των μέτρων αυξηθεί πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ισχυρών πιέσεων που ασκούν οι ελεγκτές, οι οποίοι χθες ζήτησαν εν πολλοίς το «ξήλωμα» του νέου νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και εμφανίστηκαν αρνητικοί για τη νέα περικοπή του ΠΔΕ.
Σε οριζόντια και επώδυνα μέτρα θα αναγκαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση εφόσον ο πήχης των μέτρων αυξηθεί πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ισχυρών πιέσεων που ασκούν οι ελεγκτές, οι οποίοι χθες ζήτησαν εν πολλοίς το «ξήλωμα» του νέου νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και εμφανίστηκαν αρνητικοί για τη νέα περικοπή του ΠΔΕ.
Οι νέες απαιτήσεις - επισημάνσεις των ελεγκτών ανοίγουν νέες «τρύπες» όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 και καθίσταται πλέον περισσότερο απειλητική η λήψη νέων μέτρων. Συμφωνία μέχρι και χθες το βράδυ δεν επιτεύχθηκε, κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ελεγκτές όχι μόνο επιμένουν σε νέα μέτρα άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και αμφισβητούν την αποδοτικότητα του «πακέτου» των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Οι επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν σήμερα μέχρι και αύριο, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και να προσδιοριστούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει, αφού την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.
Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, με την τρόικα να την ενδιαφέρει βασικά το πρωτογενές πλεόνασμα, το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί σε 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων.
Πάντως, η εφευρετικότητα της κυβέρνησης στον εντοπισμό παρεμβάσεων, που δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, εξαντλείται στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Εάν η τρόικα επιμείνει στην εξοικονόμηση μεγαλύτερου ποσού, τότε ο κίνδυνος για τη λήψη οριζόντιων μέτρων είναι ορατός, με υποψήφιους στόχους τις συντάξεις και τα εφάπαξ, κάτι που αποκλείουν για την ώρα κυβερνητικά στελέχη.
Οπως διαφάνηκε κατά τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η πρωινή συνάντηση που διήρκεσε πέντε ώρες και η δίωρη βραδινή που ακολούθησε ανέδειξαν νέες διαφωνίες. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεγκτές χθες ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά εξέφρασαν τη διαφωνία τους και ζήτησαν να τροποποιηθεί σε πολλά σημεία, προκειμένου να διασφαλίσει το στόχο της άντλησης εσόδων που έχουν ζητήσει: 2,9 δισ. εάν μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ή 2,7 δισ. εάν παραμείνουν αμετάβλητοι.
Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ η τρόικα ζήτησε αλλαγές ώστε να εισπραχθούν 100-150 εκατ. ευρώ περισσότερα, από το φόρο ακινήτων, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει απώλειες, με το νέο σχέδιο, της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, η τρόικα εκτιμά τις απώλειες σε 350-400 εκατ. ευρώ.
Σε τυχόν ανασχεδιασμό του πλαισίου φορολογίας των ακινήτων, το ποσό των 100-150 εκατ. ευρώ που ζητεί επιπλέον η τρόικα θα επιμεριστεί είτε στα αστικά ακίνητα είτε στα αγροτεμάχια. Θα ξεκινήσει έτσι ένας γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ ο στόχος ήταν η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό του 2014, είναι πιθανόν το νομοσχέδιο να κατατεθεί μετά τις 21 Νοεμβρίου, αλλά να ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά στο ΠΔΕ, ο ίδιος παράγοντας είπε πως η τρόικα εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο νέας μείωσής του. Το ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο των μέτρων, του πακέτου του 1,3 δισ., μεταξύ των άλλων, έχει προτείνει και την περικοπή του ΠΔΕ κατά 200-250 εκατ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το συνολικό ύψος των δαπανών του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η τρόικα τόνισε χθες πως ο στόχος είναι η περικοπή καταναλωτικών και όχι επενδυτικών δαπανών και ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει τα προτεινόμενα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει νέες παρεμβάσεις μέχρι και αύριο, παραμονή της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά όσο ο χρόνιος πιέζει, δεν αποκλείονται και οριζόντια μέτρα. Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να κλείσουμε μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου». Στο ερώτημα εάν το κλείσιμο αφορά και στο δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, απάντησε «όλα», προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε».
«Οχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων»
Δεν θα απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Στη νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την ορθότητα των μέτρων που προωθούνται από την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα της επιλογής να μην υπάρξει ανάγκη νέων οριζόντιων μέτρων, με καινούργιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, είναι προσεγγίσιμος ο στόχος της κάλυψης 700 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να επιτευχθεί από την εντατικοποίηση των ελέγχων και τις διασταυρώσεις που προβλέπονται με το νομοσχέδιο για τους οργανισμούς ασφάλισης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών θα αποφέρει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 55 εκατ. ευρώ και από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, ότι από το συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα υπάρξει ένα όφελος της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέρα από τα ασφαλιστικά, περιλαμβάνονται και εργασιακά θέματα, με αιχμή τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και της επέκτασης του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, προωθείται το θέμα της άρσης περιοριστικών ρυθμίσεων στην έγκριση ομαδικών απολύσεων, με την κατάργηση της εγκριτικής απόφασης από το υπουργείο και την Περιφέρεια.
Παράλληλα, προωθείται και η διεύρυνση της προσωρινής απασχόλησης, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω εταιρειών ενοικίασης, για θέσεις και πέραν των ειδικοτήτων security και υπηρεσιών καθαριότητας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2014 ο αριθμός των «ενοικιαζόμενων» που θα απασχολείται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να ξεπεράσει τις 30.000. Σήμερα, με βάση στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 0,02%, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στο 2%-3%.
Για την ανάπτυξη του θεσμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να καταργηθεί μια σειρά έγγραφων πιστοποιήσεων που απαιτούνται για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να επιτραπεί η διεύρυνση του μέτρου «ενοικίασης» εργαζομένων και στο Δημόσιο.
Οι απολύσεις στην κορυφή της ατζέντας
Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, με τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και με την κινητικότητα/διαθεσιμότητα να παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση «νιώθει» πλέον τις πιέσεις της τρόικας να εντείνονται ολοένα και περισσότερο.
Μόλις έξι εβδομάδες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας τόσο για τη λίστα των 4.000 που θα πρέπει να απολυθούν άμεσα όσο και για τη λίστα των 12.500 που θα πρέπει να μπουν στην κινητικότητα/διαθεσιμότητα, φαίνεται να μην υπάρχει συμφωνία σε βασικά ζητήματα -όπως, για παράδειγμα, για τους απολυμένους της ΕΡΤ-, ενώ η διαπραγμάτευση παίρνει διαρκώς νέα τροπή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά, όχι μόνο το πρώτο κύμα των απολύσεων αλλά και το δεύτερο των 11.000 που θα πρέπει να γίνουν το 2014, καθώς το πρώτο κύμα παρουσιάζει «κενό» 1.300 υπαλλήλων.
Οσον αφορά την ΕΡΤ, η πλευρά των δανειστών είναι δύσκολο να πειστεί ότι η όλη κίνηση δεν αποτελεί τελικά «απλώς ένα τρικ, για να ξεπεραστεί ο “σκόπελος” των απολύσεων του 2013». Για το λόγο αυτό οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν μπορεί να προσμετρηθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ στους 4.000 αν πρώτα δεν λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ με το τελικό της σχήμα.